POVIJESNA GRAĐEVINA

FOTO Stan u Watergate kompleksu, lokaciji najpoznatijeg svjetskog skandala, prodan za 3,1 milijun dolara

 WIkimedia Commons

WASHINGTON - Stan u Watergateu, stambenom kompleksu u Washingtonu koji se našao u središtu skandala koji je doveo do ostavke američkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine, prodan je za rekordnih 3,1 milijun dolara.

Trosobni stan od 345 četvornih metara kupio je poduzetnik John Lee, piše list. Riječ je o rekordnoj svoti za kupovinu stana tog tipa u stambenom kompleksu čiji ugled je dugo dovođen u pitanje zbog istoimene afere.

Stambeni kompleks Watergate nadvisuje rijeku Potomac koja teče kroz Washington, a postao je slavan kad je po njemu nazvana afera koja je Nixona stajala mandata.

Godine 1972. provalnici su ušli u urede Demokratske stranke u kompleksu Watergate, gdje su kopirali povjerljive dokumente stranke i postavili uređaje za prisluškivanje. Istraga je pokazala da su za provalu odgovorni visoki dužnosnici Nixonove administracije koji su kasnije pokušali zataškati slučaj. Provala je dovela do izbijanja jedne od najvećih političkih afera u povijesti SAD-a zbog koje je republikanac Nixon bio prisiljen podnijeti ostavku.

Cijene nekretnina odolijevale su zadnjih godina u Washingtonu djelomice zahvaljujući redovitom priljevu novih stanara koji rade za vladu, dok su padale gotovo posvuda u ostalom dijelu zemlje, objašnjavaju stručnjaci u tom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:19