ŽRTVE VATRE

FOTO Upoznajte anđeoska lica: Ove djevojke naučile su živjeti sa svojim ožiljcima kao da ih nema

In this June 22, 2012, photo, Larisa Hertz, left, and Bethany Essary look at a photo of themselves at the Angel Faces retreat in Corona, Calif. Angel Faces is an annual retreat for young girls with severe burns or facial disfigurement that focuses on psychological healing through group counseling, role-playing, art therapy and workshops that teach coping skills. (AP Photo/Jae C. Hong)
 AP

Prostorijom odzvanjaju okrutni nadimci koji su godinama progonili tinejdžerke: Zagoreni Tost, Zmijska Koža, Kći Freddy Kruegera, Mutant, Lice s Ožiljkom...

No prvi put, žrtve požara ih same izgovaraju.

Ova vježba je emocionalno mučna, ali isto tako osnažuje ove djevojke koje su sa svih krajeva svijeta odlučile posjetiti skup Angel Faces, godišnje okupljalište žrtava vatre u blizini Los Anglesa.

Jae C. Hong
In this June 22, 2012, photo, Anastaza Pack, 17, looks in the mirror as she puts on make-up at the Angel Faces retreat in Corona, Calif. Angel Faces is an annual retreat for young girls with severe burns or facial disfigurement that focuses on psychological healing through group counseling, role-playing, art therapy and workshops that teach coping skills. (AP Photo/Jae C. Hong)

Neke svoje ožiljke nose još od kako su bile bebe, a neke dolaze svega nekoliko mjeseci od zastrašujuće nesreće. Neke od djevojaka izgubile su roditelja, brata ili sestru u nezgodama koje su ih osakatile.

Djevojke na skupu prolaze grupno savjetovanje, igraju se zamjene uloga i bave se umjetnošću kao oblikom terapije za zacijeljivanje emocinalnih ožiljaka. Isto tako, djevojke svladavaju razne strategije koje ih uče da se lakše nose s neprestanim zadirkivanjima, znatiželjnim pogledima i neugodnim pitanjima.

Također, djevojke za vrijeme druženja idu na masaže, kod frizera i i na tretmane kod profesionalnih kozmetičara koji ih uče kako šminkom prikriti ožiljke.

Za jednu od sudionica, Angelu Brady, emocionalna i fizička šteta je ogromna. 18-godišnjakinja iz Rockforda, teško je opečena prije 3 mjeseca kad je njezin maleni brat zapalio zastore dok im je majka bila u nesvijesti uslijed predoziranja drogom.

Angela je nakon nesreće bila na 60 plastičnih operacija. Na jednoj od njih liječnici su koristili njezino rebro kako bi nadomjestili kost na čelu. Danas nosi periku, a obrve mora crtati.

- Imam samo jednu fotografiju sebe bez ožiljaka. Bila sam beba. Ponekad gledam u tu fotografiju i zamišljam kako bi izgledala. No trudim se ne razmišljati o tome, ne mogu ništa promijeniti - kaže Angela koju su s tri godine oduzeli biološkoj majci i dali je na posvajanje.

Osnivačica udruge Angel Faces Lesia Cartelli u prošlosti je već vodila jedan kamp za žrtve požara s unakaženim licima u blizini San Diega. No taj kamp se zasnivao samo na animiranju žrtava i zabavama, bez dopiranja do emocionalnih ožiljaka duboko ispod kože.

Lesia Cartelli je na žrtvama vidjela samo sažaljenje nad samima sobom što ju je frustriralo. U tom trenutku je odlučila promijeniti svoj pristup i zaista im pokušati pomoći. Uliti im samopouzdanje i naučitiererrh ih kako se uhvatiti u koštac sa životom.

Gospođa Cartelli jednom godišnje nudi tjedni program za oko dvadesetak djevojaka.

Djevojke moraju ispuniti pristupnicu na 14 stranica, a trošak boravka u visini 3,500 dolara pokrivaju donacijama. Djevojke kampu mogu pristupiti tri puta, a mnoge se nakon toga vraćaju volontirati.

Program, koji djeluje već devetu godinu u nizu privlači pozornost mnogih djevojaka, od Amerike, Meksika, pa sve do Engleske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:27