DRAMA U GLAVNOM GRADU TURSKE

FOTO, VIDEO: DVA DANA NAKON IZRAELSKOG NAPADA U SIRIJI EKSPLOZIJA U ANKARI Samoubojica aktivirao bombu ispred veleposlanstva SAD-a

Turska je članica NATO-a i zagovara vojnu intervenciju protiv Bašara al-Asada
 AFP

Nepuna dva dana nakon što je napad izraelskih zrakoplova na ciljeve u Siriji pojačao napetosti u regiji, u Ankari je bombaš-samoubojica aktivirao eksploziv ispred zgrade američkog veleposlanstva te ubio jednog pripadnika osiguranja i ranio jednu osobu.

Kako su izvijestili mediji, bombaš-samoubojica aktivirao je eksploziv ispred ulaza u zgradu veleposlanstva, a televizijske snimke s mjesta napada pokazale su kako je detonacija raznijela vrata i oštetila zid zgrade, ali nije nanijela ozbiljnija oštećenja na njoj. Napad se dogodio na ulazu u odjel veleposlanstva gdje se reguliraju vize, a unutrašnjost zgrade ostala je neoštećena. Turski su mediji objavili kako se čini da je terorist u panici detonirao eksploziv ranije nego što je planirao, na samoj kontrolnoj točki ispred ulaza u veleposlanstvo.

Yunus Emre, konobar koji radi u obližnjem restoranu koji posjećuju djelatnici veleposlanstva, ispričao je kako je glasna eksplozija potresla njihove prozore.

- Ljudi koji rade u veleposlanstvu istrčali su iz restorana i pojurili u panici prema zgradi. Ova je četvrt uvijek puna osiguranja, a uskoro su došla i policijska i ambulantna vozila - rekao je Emre.

Mediji su potvrdili da su ubijeni čuvar i ranjena osoba turski državljani.

- Jako nam je žao zbog smrti našeg turskog pripadnika osiguranja. Molimo se da će se ranjena osoba uskoro oporaviti - rekao je američki veleposlanik Francis Ricciardone novinarima nakon eksplozije.

Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo. Ankara je proteklih nekoliko godina bila poprište napada raznih militantnih i terorističkih skupina - od kurdskih separatista do islamističkih i ljevičarskih ekstremista. Posljednji takav napad dogodio se u rujnu 2011. kada je ispred srednje škole eksplodirala bomba i ubila troje ljudi. Odgovornost za napad poslije su preuzele radikalne kurdske separatističke organizacije.

Turska je jedan od najgorljivijih zagovornika međunarodne vojne intervencije u susjednoj Siriji gdje traju krvavi sukobi između režima Bašara al-Asada i oporbe. Članica je NATO-a i trenutačno u njoj borave stotine vojnika iz Njemačke, SAD-a i Nizozemske, koji su angažirani na organiziranju proturaketnog sustava Patriot na granici prema Siriji, koji bi trebao biti aktiviran ovih dana.

Napad se dogodio u četvrti Ankare gdje su, osim američkog, smještena i veleposlanstva Njemačke i Francuske. Američko je veleposlanstvo u procesu traženja nove lokacije za svoje urede, i to upravo zbog sigurnosnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 08:34