NIKAD VIĐEN VIDEO U BOJI

Fotografije poljskog ustanka protiv Hitlera pretvorene u film

Crno-bijela bezvučna snimka snimljena tijekom ustanka protiv nacističke okupacije u Varšavi 1944. godine, ozvučena je i pretvorena u film u boji.

Film je zabilježio žestoku borbu od kuće do kuće protiv njemačke vojske. Ustanak je započeo 1. kolovoza, a završila je nakon 63 dana predajom i smrću 200 tisuća pobunjenika i stanovnika Varšave.

Pod imenom 'Varšava se budi' (Warsaw Rising), film prikazuje kako se pobunjenici kreću gradom i dižu ustanak. Muzej Varšavskog ustanka, koji je unajmio kinematografe kako bi obnovili film, pustio najavu prošlog mjeseca, a time je i obilježena obljetnica samog ustanka.

ŠOKANTNO OTKRIĆE Nacističkih logora i geta bilo puno više nego što se mislilo: Pronašli čak 42.000 lokacija smrti!

- Kada netko plače na filmu, to je stvarno, kao i kada je netko sretan. Ako netko umre, preminuo je u stvarno - izjavio je direktor muzeja Jan Oldakowski od koga je i potekla ideja.

- Bila je to suluda ideja, ali smo odlučili reči istinu uklanjajući crno-bijelu podlogu filma - dodao je Oldakowski.

Jedini elementi koji su izmišljeni je zvučna prezentacija koja predstavlja naraciju na dijelu filma gdje dva brata hodaju ulicama grada, a čija je zadaća bila snimanje pobunjenika i komentiranje onga čemu svjedoče.

Premijera samog filma bit će u kinima sljedeće godine, povodom 70. obljetnice ustanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:25