PODIGNUTA UZBUNA

FRANCUSKA TAJNA SLUŽBA U STRAHU OD HAKERSKIH NAPADA 'Uvjereni smo da će Putin pokušati sve što može kako bi Le Pen pobijedila na izborima!'

 REUTERS

Francuska tajna služba DGSE vjeruje kako će ruske obavještajne agencije pokušati utjecati na mišljenje francuske javnosti kako bi na predstojećim predsjedničkim izborima pobjedila kandidatkinja ekstremno desne Nacionalne fronte, Marine Le Pen, javlja Le Canard enchaine.

Francuski obavještajci strahuju da bi moglo doći do ponavljanja scenarija s američkih predsjedničkih izbora, gdje je došlo do bujice lažnih vijesti koje su ocrnjivale demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, dok su hakeri provalili u e-mailove utjecajnih demokrata i objavili ih javnosti.

Zanimljivo je da je krajem prošle godine DGSE pozvao sve stranke u Sekretarijat za obranu i nacionalnu sigurnost kako bi sudjelovale na seminaru o digitalnoj sigurnosti, gdje su stručnjaci za cyber-sigurnost održali predavanja o zaštiti podataka. Sve parlamentarne stranke su bile prisutne, osim Nacionalne fronte, koja je odbila doći.

DGSE je podigao uzbunu radi mogućeg hakerskog napada na najvišu razinu, a cyber-sigurnost bit će glavna tema sljedećeg sastanka francuskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Francuska tajna služba sigurna je da Rusija namjerava podržavati Le Pen na društvenim mrežama, te da će pokušati otkriti privatne podatke i neugodne tajne njezinih protukandidata.

Na pitanje francuskog RTL-a zašto Nacionalna fronta nije sudjelovala na sigurnosnom seminaru, potpredsjednik stranke Florian Philippot rekao je kako se 'oslanja na državu da osigura provedbu predsjedničkih izbora'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:42