IZ PARIZA D.M. ĐURICA

FRANCUSKA U ŠOKU Huliganska tradicija: Za Novu godinu zapalili 1200 auta!

Na ulicama pojedinih siromašnih predgrađa većih francuskih gradova delinkventi slave dolazak Nove godine na jedinstven i za nesretne vlasnike skup način. 'Znamo da se cijeli kvartovi preko društvenih mreža Facebook i Twitter natječu tko će spaliti više vozila', izjavio je Bruno Beschizza, nacionalni tajnik za sigurnost u opozicijskoj konzervativnoj desnoj stranci UMP
 AFP

PARIZ - I dok se u mnogim drugim zemljama automobili pale kako bi bande sakrile tragove zločina ili zbog pojedinačnog lažnog potraživanja osiguranja, u Francuskoj je ta pojava dobila nove, “slavljeničke” konture.

Naime, na ulicama pojedinih siromašnih predgrađa većih francuskih gradova delinkventi slave dolazak Nove godine na jedinstven i za nesretne vlasnike skup način - spaljivanjem parkiranih vozila. Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls potvrdio je da je tijekom silvestarske noći diljem zemlje zapaljeno gotovo 1200 vozila.

Ta je barbarska praksa vrlo popularna među delinkventnom mladeži u Francuskoj i iz godine u godinu počinje poprimati sve veće razmjere.

Posljednjih se godina u medijima nisu objavljivale posljedice tog “novogodišnjeg” fenomena i broj spaljenih auta jer je bivša vlada Nicolasa Sarkozyja smatrala da se objavljivanjem takvih podataka samo dodatno motiviraju delinkventi za zločine i nova paljenja. Sarkozyeva je vlada donijela i odluku o medijskom bojkotu, odnosno neobjavljivanju takvih podataka kako se ne bi išlo na ruku mladima koji se između sebe očito nadmeću u tome tko će zapaliti veći broj automobila.

Mladi piromani uspjeli su doskočiti medijskom bojkotu te su preko raznih društvenih mreža našli način kako se pohvaliti svojim novogodišnjim trofejima. “Znamo da se cijeli kvartovi preko društvenih mreža Facebook i Twitter natječu tko će spaliti više vozila”, izjavio je Bruno Beschizza, nacionalni tajnik za sigurnost u opozicijskoj konzervativnoj desnoj stranci UMP koji i dalje podupire medijski bojkot takvih informacija.

Unatoč argumentima francuskih desničara, vladajući socijalisti odlučili su se za primjenu strategije u borbi protiv primitivne delinkventske tradicije spaljivanja parkiranih vozila tijekom novogodišnje noći. Socijalisti smatraju da je za rješavanje tog problema potrebno mobilizirati francusko javno mnijenje i u tom je cilju jedino ispravna potpuna transparentnost prema građanima. “Ako se radi o borbi protiv delinkvenata i divljanja, ništa se ne smije skrivati”, poručio je francuski ministar Valls ističući da je potpuna transparentnost najbolja metoda u daljnjem obračunu s piromanima i svim pojedincima koji ne poštuju francuske zakone.

Tradicija spaljivanja auta među francuskim delinkventima, kojom se na bizaran način ispraća Stara i dočekuje Nova godina, svoje korijene vuče još iz devedesetih godina prošloga stoljeća u siromašnim predgrađima Strasbourga i nekim siromašnim regijama na istoku zemlje.

Iako je broj zapaljenih parkiranih automobila neznatno povećan u odnosu na ranije godine, ni ove godine nisu paljena vozila u centrima većih urbanih središta poput Pariza, nego gotovo isključivo u siromašnim predgrađima.

Praksa spaljivanja auta poprimila je posebno alarmantne razmjere tijekom velikih francuskih nemira 2005. godine u siromašnim predgrađima poput sjevernog pariškog predgrađa Saint-Saint-Denisa u kojemu je najveća koncentracija naseljenih imigranata porijeklom iz bivših francuskih kolonija. Prosvjednici su na taj način iskazivali nezadovoljstvo te se obračunavali s francuskim društvom. Ove je godine tijekom silvestarske noći samo u tom siromašnom predgrađu Pariza zapaljeno 80-ak vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:46