DO DALJNJEGA

Francuska zatvorila svoje veleposlanstvo u Nigeru

‘Veleposlanstvo je blokirano, osoblje ometano, a diplomatskim zaposlenicima onemogućeno putovanje u Niger‘
 Camille Laffont/Afp

Francuska je zatvorila svoje veleposlanstvo u Nigeru do daljnjega, rekavši da je rad njezina diplomatskog osoblja postao praktički nemoguć od vojnog puča u ovoj zapadnoafričkog zemlji prije pet mjeseci.

Veleposlanstvo je blokirano, osoblje ometano, a diplomatskim zaposlenicima onemogućeno putovanje u Niger, objavilo je u utorak francusko ministarstvo vanjskih poslova. Veleposlanstvo nastavlja s radom iz Pariza, a konzularne aktivnosti preuzimaju francuski konzulati u regiji, navedeno je.

Francuski veleposlanik napustio je Niger prije nekoliko mjeseci. Malo prije Božića, bivša kolonijalna sila Francuska također je povukla svoje vojnike iz Nigera.

Predsjednička garda svrgnula je nigerskog predsjednika Mohameda Bazuma u puču krajem srpnja. General Abdurahaman Tiani, koji je suspendirao ustavni poredak, sada je na vlasti, iako Francuska, kao i druge zapadne i afričke zemlje, ne priznaje novu vladu. Međutim, SAD i Njemačka su se dogovorile s huntom da nastave vojnu suradnju pod posebnim uvjetima.

Niger, s populacijom od oko 26 milijuna ljudi, bio je posljednji demokratski saveznik SAD-a, Francuske i drugih europskih zemalja u borbi protiv islamističkih militanata u regiji Sahela, u kojoj džihadisti zadobivaju sve veći utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:12