NEMIRI U PARIZU

Francuske vlasti poslale specijalce na prosvjednike

Predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je ponovio da će mirovinsku reformu provesti do kraja
 AFP

PARIZ - Francuske su vlasti i u četvrtak su imale pune ruke posla s prosvjednicima protiv novog zakona o mirovinskoj reformi kojom bi se dobna granica za odlazak u mirovinu podigla sa 60 na 62 godine do 2018. godine.

Uporno protivljenje

Neredi se nastavljaju, a dok štrajkovi diljem zemlje ulaze u drugi tjedan, ne vidi se kraj kaosu u javnom sektoru, prometu i opskrbi gorivom. Riječ je o dosad najmasovnijem i najupornijem protivljenju gospodarskim reformama bilo gdje u Europi. Predsjednik Nicolas Sarkozy danas je unatoč svemu ponovio da će reformu, bez koje mirovinskom sustavu prijeti krah, provesti do kraja.

Mediji izvještavaju da su nezadovoljni radnici danas blokirali prilaze zračnim lukama oko Pariza, ali i u drugim dijelovima zemlje.

Bez razbijanja

A nakon što je trećina benzinskih stanica u zemlji presušila, vlada je tijekom noći poslala specijalce kako bi prekinula opsadu naftnih spremišta, no na nekima je, nakon što su prosvjednici rastjerani, blokada obnovljena. Francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux, poslije slanja specijalaca, izjavio je da poštuje pravo na prosvjed, no da ono ne uključuje razbijanje imovine i nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:20