FATALNI LET EGYPTAIRA

Francuz htio otkazati kobni let, pa mu susjeda pronašla putovnicu na ulici...

 facebook

Spasilački brodovi nadomak su lociranja mjesta pada zrakoplova EgyptAira koji se srušio u četvrtak u Mediteranu. Egipatske vlasti objavile su da su pronašle dio tijela, jednu ili više putnih torbi i dva avionska sjedala kako plutaju morem.

Iako su mnogi stručnjaci bili poprilično uvjereni da je pad aviona posljedica bombe, čini se, nakon što su se glave malo ohladile, da je teorija o terorizmu na klimavim nogama. Naime, AP je objavio da je dobio informaciju od trojice službenika iz europskih obavještajnih službi da na kobnom letu nije bilo sumnjivih osoba povezanih s terorizmom.

I dok su u Francuskoj, Egiptu i Grčkoj bili vrlo oprezni u izjavama, Amerikanci i Rusi su bez kočnice zaključili da je pad zrakoplova vjerojatno povezan s terorizmom. S tim se ne slaže američki analitičar i ekspert za terorizam Paul Cruickshank koji je za CNN izjavio da čisto sumnja da su islamisti imali prste u tragediji.

- Bilo bi veliko iznenađenje da Islamska država ili al-Qaeda čekaju 36 sati da preuzmu odgovornost za ovako nešto. Vrlo vjerojatno ovaj slučaj nije povezan s terorizmom. Dakle, čini se da na letu MS804 nije bilo sumnjivih lica povezan s terorističkim skupinama.

Francuzu susjeda pronašla putovnicu

A tko je bio sve na kobnom letu? Iz minute u minutu cure informacije o nesretnicima koji su svoj život okončali nasred Mediterana. Najnesretniji od svih svakako je bio francuski fotograf Pascal Hess koji je htio otkazati putovanje u Egipat nakon što je izgubio putovnicu. - Tri dana nije spavao zbog gubitka putovnice. Nije znao što napraviti, ali na kraju je odlučio otkazati putovanje - piše Le Parisien. Na Hessovu veliku nesreću putovnicu je pronašao njegov susjed i to - nasred ulice. I na kraju je Hess krenuo u posjet prijatelju koji obučava ronioce u Crvenom moru.

Pilot proslavio promaknuće

Nakon objave vijesti da se zrakoplov srušio u more, mnogi su zasigurno pomislili na sličnu nesreću iste kompanije 1999. godine kada je kopilot strmoglavio zrakoplov na dno Atlantika. Tada se sumnjalo da je Gameel Al-Batouti namjerno u smrt odveo sebe, ali i 216 putnika... Je li moguće da je to ponovio Mohamed Said Ali Ali Shoukair (37)? Prvi izvještaji iz Egipta govore da je takav rasplet skoro pa nemoguć. Čovjek je bio iskusan pilot s 6275 sati leta i u nedjelju je burno proslavio svoje promaknuće u pilota seniora. Bio je i oženjen, ali bez djece. Društvo u kokpitu pravio mu je kopilot Mohamed Ahmed Mamdouh Ahmed Asi, kojemu je posao u EgyptAiru bio posao iz snova.

Stjuardesa se odrekla glumačke karijere

Glavna stjuardesa na letu bila je Mervat Zakaria, bivša glumica, koja je za kompaniju počela raditi prije nešto više od mjesec dana. Pomagala joj je Samar Ezz Eldin (27) koja je stjuardesa oko dvije godine. Zanimljivo, na svom Facebook profilu objavila je jednu montažu gdje pozira, a iza nje zrakoplov tone u more...

Na kobnom letu također su bili velški geolog, direktorica iz IBM-a iz Kanade, zaposlenik veleposlanstva Saudijske Arabije u Kairu, neimenovana žrtva iz Čada, profesor ekonomije iz Kuvajta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:29