NAPAD NA MUSLIMANE I CRNOPUTE

Frauke Petry: ‘Mesut Özil ne pjeva himnu, širi islamizam i loš je uzor za mlade’

Frauke Petry
 REUTERS

Frauke Petry, liderica antiimigrantske stranke AfD, napala je nogometnu zvijezdu Mesuta Özila zato što ne pjeva njemačku himnu. Petry je u intervjuu za Die Welt bivšeg igrača Bayerna i Real Madrida optužila da širi islamizam i služi kao krivi uzor za mlade. Njemački nogometaš turskoga podrijetla danas igra za londonski Arsenal.

Nogometne zvijezde

Lideri krajnje desnog AfD-a (Alternativa za Njemačku) okomili su se na nogometaše, istinske zvijezde njemačkog multikulturalizma. Frauke Petry je posljednjim istupom drsko poručila da joj ništa ne znači lavina osuda koja je stigla sa svih strana nakon što je njezin kolega Alexander Gauland prošli tjedan napao reprezentativca Jérômea Boatenga.

- Žalosno je što Mesut Özil, s kojim se identificiraju brojna djeca i adolescenti, ne pjeva nacionalnu himnu - izjavila je Frauke Petry.

Zamjerila je nogometašu što je prošli mjesec preko društvenih mreža podijelio svoju fotografiju iz Meke, islamskog svetišta. Primijetila je da Özil pritom ne živi u skladu sa šerijatskim zakonom, a žena s kojom se pojavljuje u javnosti ne nosi maramu. “Ali, možda želite pitati Özila želi li poslati političku poruku”, dodala je Petry, prenosi portal thelocal.

Teško je napraviti razliku između islamista i muslimana, smatra Petry. Ponovila je stav svoje stranke da je islam u suprotnosti s njemačkim Ustavom. To je samo posljednji u nizu AfD-ovih rasističkih bisera. Prošli je tjedan dopredsjednik AfD-a Alexander Gauland rekao u razgovoru za FAZ da mnogi Nijemci ne bi htjeli da im crni nogometaš Jérôme Boateng bude susjed. - Ljudi ga vole kao nogometaša. Ali, ne žele Boatenga za svog susjeda - izjavio je Gauland. Omiljeni igrač Bayerna i reprezentacije, sin Njemice i Ganca, odrastao je u Berlinu.

I nakon lavine negativnih reakcija Gauland se prije par dana za tjednik Der Spiegel požalio da im reprezentacija “više nije njemačka”.

Nacionalni identitet

- Njemačka ili engleska reprezentacija nije više njemačka ili engleska u klasičnom smislu - rekao je Gauland, lijući suze nad time što profesionalni nogomet “nema veze s nacionalnim identitetom”. I on je napao Özila, pitajući “je li njemačka demokracija pravo mjesto za nekoga tko ide na hodočašće u Meku”. - Je li on lojalan njemačkom Ustavu ili islamu koji je ustvari politički islam? - zapitao se Gauland. I šefica AfD-a u Saskoj, Andrea Kersten, napala je Özila.

Sve je počelo reakcijama na fotografije dječaka afričkog i azijskog podrijetla koje su se pojavile na čokoladicama u reklamnoj kampanji uoči Eura. To su fotografije njemačkih reprezentativaca iz djetinjstva. Nogometaši su tako postali poligon AfD-u za testiranje novog rasizma. Toj stranci nije trebalo puno za daljnju radikalizaciju: prvo su bili protiv imigranata, potom protiv islama, a sad i protiv crnaca. Čak i kad je, kao u slučaju Boatenga, riječ o praktičnom vjerniku, kršćaninu odraslom u Njemačkoj. Njemačka reprezentacija je objavila spot sa snimkama tima pod motom “Mi smo različiti”.

Treći po snazi u zemlji

AfD je narastao na valu protuimigrantskog nezadovoljstva otkako su u rujnu prošle godine u Njemačku svakodnevno počele stizati tisuće izbjeglica. Mala stranka protivnika eura preobrazila se u treću po snazi u Njemačkoj, sa zastupnicima u polovini od 16 saveznih država. Očito računaju da će otvoreno rasističkim ispadima pridobiti birače koje dosad nitko nije zastupao, što je mnoge natjeralo na pitanje koliko je rasistička današnja Njemačka ako meta mogu biti i oni najomiljeniji.

Spiegel prenosi rezultate istraživanja prema kojima čak 58 posto Nijemaca smatra da stalne kritike šefa bavarskog CSU Horsta Seehofera na račun imigrantske politike kancelarke i šefice CDU Angele Merkel samo jačaju AfD. Pritom 46 posto ispitanika smatra da je opravdano kritizirati izbjegličku politiku kancelarke, a 41 posto misli da nije. Što su ispitanici obrazovaniji, to više podržavaju Angelu Merkel.

Gauck se više neće kandidirati

Njemački predsjednik Joachim Gauck (76) potvrdio je jučer da se neće drugi put kandidirati, prenijela je agencija dpa. Tiražni Bild je tijekom vikenda objavio da bivši pastor i borac za ljudska prava u DDR-u zbog zdravlja i godina ne želi drugi mandat. Gauck je jučer rekao da je dobra zdravlja, ali ne može garantirati da bi imao istu energiju i vitalnost i u novom mandatu. Među kandidatima su predsjednik parlamenta Norbert Lammert, ministar financija Wolfgang Schäuble i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:45