DVOSTRUKO SMAKNUĆE

GOTOVO 12 GODINA NISU NIKOGA SMAKNULI, A ONDA SU U TJEDAN DANA IZVRŠILI TRI KAZNE! Objavljene posljednje riječi silovatelja i ubojice

Jack Jones (lijevo) i Marcel Williams (desno)
 REUTERS

Američka savezna država Arkanzas sinoć je održala prvo dvostruko smaknuće u 17 godina. Radi se o prva dva osuđenika na smrt od osam koje je ta država planirala smaknuti tokom 11 dana ovog mjeseca, zbog skorog isteka roka uporabe državnih zaliha midazolama, sedativa koji se koristi pri pogubljenju.

Jučer su ubijeni Jack Jones (52) i Marcel Williams (46), obojica osuđeni na smrt zbog silovanja i ubojstva.

Jones je osuđen zbog silovanja i ubojstva 34-godišnje Mary Phillips 1995. godine, kao i zbog pokušaja ubojstva njene 11-godišnje kćeri. U odvojenom slučaju, osuđen je za još jedno silovanje i ubojstvo u saveznoj državi Floridi.

Williams je osuđen za otmicu, silovanje i ubojstvo 22-godišnje Stacy Errickson 1997. godine, a oteo je i silovao još dvije žene.

U svojim posljednjim riječima, Jones se ispričao djevojčici koju koju je mislio da je ubio, a danas je odrasla žena.

- Nadam se da ćeš s vremenom spoznati tko sam stvarno ja, a ja nisam čudovište, rekao je.

Williams nije izrekao nikakve zadnje riječi.

Američke savezne države u kojima je smrtna kazna još uvijek legalna imaju ozbiljnih problema s nabavom lijekova za usmrćivanje, jer ih proizvođači i veletrgovci odbijaju prodavati za svrhu pogubljenja.

Kako je u SAD-u ilegalno pogubiti zatvorenike na okrutan ili bolan način, do sada se koristio koktel od tri lijeka, koji u kombinaciji otupe bol i zaustave rad srca. No, zalihe midazolama u Arkanzasu su pred krajem roka uporabe, što bi moglo dovesti do bolnih i mučnih pogubljenja, zbog čega vlasti žure s usmrćivanjem osuđenika koji čekaju izvršenje kazne.

Prošlog je tjedna pogubljen Ledell Lee, osuđen za ubojstvo susjede, koju je usmrtio s 36 udaraca šipkom. Leejevo pogubljenje bilo je prvo u toj saveznoj državi nakon 2005. godine. Još jedno pogubljenje zakazano je za sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:02