REPRIZA IZBORA

Gotovo je! Nikki Haley povlači se iz utrke za Bijelu kuću, na megdan Bidenu ide Donald Trump

Haley je bila zadnja preostala od desetak Trumpovih protukandidata unutar Republikanske stranke

Nikki Haley

 John Tully/Getty Images Via Afp

Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley objavit će danas da izlazi iz republikanske predsjedničke utrke, tvrde izvori upoznatim s njezinim planovima. Kako piše CNN, Haley je bila zadnja preostala od desetak Trumpovih protukandidata unutar Republikanske stranke, a sada će se povući iz utrke. Donald Trump protiv Joea Bidena, predsjednički izbori 2024. godine u Americi tako će reprizirati one iz 2020.

Haley, koja je bila Trumpova veleposlanica u Ujedinjenim narodima, bila je posljednja od desetak glavnih kandidata koje je bivši predsjednik pobijedio na predizborima Republikanske stranke na kojima je dominirao od početka do kraja, iako je preskočio stranačke rasprave.

Haley je obećala da će ostati u utrci barem do Super utorka. Također je počela zaoštravati svoje napade na Trumpa, dovodeći u pitanje njegovu mentalnu sposobnost i stavljajući ga zajedno s predsjednikom Joeom Bidenom, vjerojatnim demokratskim kandidatom, kao jednog od dvojice "mrzovoljnih staraca".

Njezin četvrti uzastopni poraz u 2024. dogodio se u Južnoj Karolini, koja je i njena matična država.

Ipak, Haley je u svojoj kampanji postala prva republikanka koja je pobijedila na dva predizbora: u Vermontu i District of Columbia. Pobjede su spriječile Trumpa da može reći da je porazio Haley u svakoj državi, ali pobjede nisu bile dovoljne da joj se dodijeli značajan broj delegata.

Odlazak bivšeg guvernera Južne Karoline pokazao je koliko su republikanski birači bili malo pokolebani argumentima o izbornosti - pri čemu je stranačka baza ostala lojalna Trumpu.

"Nikada nisam vidio Republikansku stranku tako ujedinjenu kao što je sada", rekao je Trump pristašama na svojoj izbornoj noćnoj zabavi u Južnoj Karolini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:41