OPASNOST OD BANKROTA

Grčka U SLIJEPOJ ULICI: Tsipras odbio ući u koaliciju sa strankama koje žele štedjeti

Predsjednik Grčke Karlos Papoulias danas je počeo nemoguću misiju - pokušat će formirati vladu nacionalnog jedinstva koja bi uključivala tri stranke koje su prethodno dobile mandat, ali nisu iskoristile tri šanse da postignu međusobni dogovor.

Stoga su pregovori između čelnika Nove demokracije, Koalicije radikalne ljevice (SYRIZA) i PASOK-a s predsjednikom Papouliasom bili samo šminka koja pokriva ružnu stvarnost.

Oni su u predsjedničku vilu danas stigli bez velike šanse da postignu dogovor, a isti je dojam ostao i kada su iz nje izašli.

Čelnik Nove demokracije Antonis Samaras jedini je prije sastanka s Papouliasom dao izjavu novinarima.

- Grci nisu samo poslali poruku, nego su izdali naredbu da se promijeni politika, ali da ostanemo u Europi. To je naredba da surađujemo i formiramo održivu vladu koja će trajati do europskih izbora. To mora biti vlada koja je iznad pojedinih osobnosti - rekao je Samaras.

Stranke su duboko podijeljene oko mjera štednje i memoranduma o spašavanju potpisanog s EU i MMF-om. PASOK i Nova demokracija predložili su da surađuju u vladi nacionalnog jedinstva sa SYRIZA-om i manjim proeuropskim strankama.

No, vođa radikalne lijeve koalicije SYRIZA Alexis Tsipras danas je odbio mogućnost da se pridruži vladi bez jamstva da će mjere štednje biti napuštene. On smatra da neće biti velike štete ako se bude išlo na nove izbore. Novi izbori samo mu mogu donijeti veću prednost nakon što je, prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja provedenom nekoliko dana nakon izbora, njegova stranka SYRIZA postala najpopularnija u državi. Podrška SYRIZA-i sada je 23,8 posto i raste jer se stranka protivi mjerama štednje, a istovremeno tone podrška Novoj demokraciji i PASOK-u, koji podupiru plan za spas države dogovoren s EU.

Nakon susreta sa Samarasom, liderom PASOK-a Evangelisom Venizelosom i Tsiprasom, predsjednik Papoulias vodit će razgovore i s drugim čelnicima parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate na prošlotjednim izborima. Ako se ne postigne dogovor, Papoulias će, u skladu s Ustavom, za premijera imenovati predsjednika Vrhovnog suda kako bi se formirala privremena vlada dok se ne održe novi izbori.

Grčka mora što prije formirati stabilnu vladu jer postoji opasnost od bankrota, ali i od izlaska zemlje iz eurozone. Na to je upozorio i potpredsjednik vlade u ostavci Theodoros Pangalos koji je rekao da bi Grci trebali ozbiljno shvatiti opasnost od bankrota, dodajući da će Vlada ostati bez novca već idućeg mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:09