KONTRAPRIJEDLOG

Hamas predložio primirje u trajanju od 135 dana: Sprema li se kraj rata u Gazi?

U Hamasovom kontraprijedlogu stoji da bi se primirje podijelilo u tri faze te da bi svaka od njih trajala 45 dana

Prema najnovijem prijedlogu primirja, Gaza bi češće primala hranu i humanitarnu pomoć. Civili koji u njoj žive već neko vrijeme gladuju i nemaju osnovne životne potrepštine

 SAID KHATIB/AFP

Nakon što su katarski i egipatski posrednici prošlog tjedna palestinskoj vojno-političkoj organizaciji Hamas poslali prijedlog primirja koji su podržali i Sjedinjene Američke Države i Izrael, Hamas je predložio primirje u trajanju od četiri i pol mjeseca koje bi u konačnici moglo dovesti do okončanja rata u Gazi i oko nje, piše Reuters.

Prema dokumentima koje je vidio Reuters, u Hamasovom kontraprijedlogu stoji da bi se primirje podijelilo u tri faze te da bi svaka od njih trajala 45 dana. Hamas bi tijekom tog perioda u Izrael vratio ostatak talaca koje je zarobio 7. listopada 2023. godine, a Izrael bi uzvratio oslobađanjem palestinskih zatvorenika. Istovremeno bi počela rekonstrukcija Gaze, izraelske bi se snage iz nje povukle, a Hamas i Izrael bi razmijenili tijela i ostatke pokojnika.

Ministar vanjskih poslova SAD-a Antony Blinken došao je u Izrael u utorak navečer. Prethodno se sastao s katarskim i egipatskim posrednicima. Prema Hamasovom kontraprijedlogu, sve Izraelke koje se nalaze u Hamasovim pritvorima, svi muškarci mlađi od 19 godina te svi stariji i bolesni bili bi pušteni tijekom prvih 45 dana primirja. Istovremeno, Izrael bi iz svojih zatvora pustio palestinske žene i djecu.

Izrael bi tijekom drugih 45 dana primirja na slobodu pustio muške zatvorenike, a ostatke poginulih i ubijenih Hamasu bi ustupio tijekom treće faze primirja. Hamas očekuje da će do kraja treće faze primirja s Izraelom uspjeti dogovoriti kraj rata.

Hamas je rekao želi da Izrael na slobodu pusti 1500 zatvorenika, trećinu onih koje je želio odabrati s popisa Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotne kazne zatvora.

Prema najnovijem prijedlogu primirja, Gaza bi češće primala hranu i humanitarnu pomoć. Civili koji u njoj žive već neko vrijeme gladuju i nemaju osnovne životne potrepštine.

Nakon što je Hamas 7. listopada 2023. napao Izrael te ubio 1200 ljudi i zarobio njih 253, Izrael je napao Gazu i u tim je napadima, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi, ubijeno 27.585 Palestinaca. Strahuje se da se tisuće nalaze pod ruševinama zgrada koje je Izrael oštetio i uništio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:12