NEIZVJESNA SUDBINA

Hamasovci tvrde da je IDF ubio izraelske taoce, javio se šef vojske: ‘Laž! Ta zgrada nije bila naša meta‘

- Ne napadamo mjesta na kojima bi mogli biti taoci, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari

Daniel Hagari

 Gil Cohen-magen/Afp/Profimedia/Gil Cohen-magen/afp/profimedia

Izraelska vojska priopćila je u ponedjeljak da postoji ozbiljna zabrinutost za sudbinu talaca čija je smrt objavljena u Hamasovoj videosnimci u nedjelju, a da suprotno tvrdnjama islamističke skupine jedan od njih nije ubijen u izraelskom bombardiranju.

Glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, potvrdio je identitet taoca Itaija Svirskog kao jednog od muškaraca na najnovijoj videosnimci Hamasa, ali na zahtjev obitelji nije podijelio ime ni druge detalje o drugom taocu.

"Itaija nisu usmrtile naše snage. To je laž Hamasa. Zgrada u kojoj su taoci držani nije bila meta i nisu je napale naše snage", tvrdi Hagari.

"Ne napadamo mjesta na kojima bi mogli biti taoci", rekao je, dodajući da područja u blizini jesu bila meta.

Reuters nije uspio provjeriti što se dogodilo s troje ljudi, koji su bili među oko njih 240 koje su militanti islamističkog Hamasa uzeli za taoce tijekom iznenadnog prekograničnog divljačkog pohoda na južni Izrael 7. listopada.

Otprilike pola talaca oslobođeno je tijekom kratkotrajnog primirja u studenome, no izraelske vlasti kažu da ih je 132 i dalje u Gazi, a da je ih 25 umrlo u zatočeništvu.

Troje Izraelaca prikazano je u Hamasovoj videosnimci objavljenoj u nedjelju, u kojoj pozivaju izraelsku vladu da zaustavi zračnu i kopnenu ofenzivu te omoguće njihovo oslobađanje.

Snimka je završila natpisom: "Sutra (u ponedjeljak) ćemo vas obavijestiti o njihovoj sudbini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:42