TURNEJA PO BALKANU

Hillary Clinton doputovala u Sarajevo, u srijedu u posjetu Hrvatskoj

Državna tajnica će s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić razgovarati o ulozi Hrvatske kak saveznika u NATO-u, njezinu ulasku u EU iduće godine, kao i o gospodarskim odnosima dviju zemalja.
U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton waves on arrival at Sarajevo Airport, Bosnia Monday, Oct. 29, 2012. Clinton left Algeria for three days of talks in the Balkans, arriving Monday night in the Bosnian capital of Sarajevo. She plans to join the European Union's top diplomat in meetings with the leaders of Bosnia, Serbia and Kosovo, urging those nations to make the necessary reforms to join the EU and NATO. She'll finish with meetings in Croatia and Albania, NATO's two newest members. (AP Photo/Amel Emric)
 AP

SARAJEVO - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u ponedjeljak nešto prije 20 sati u Sarajevo, u službeni posjet Bosni i Hercegovini gdje će boraviti nepuna 24 sata.

U sarajevskoj zračnoj luci koja je i ovoga puta bila pod uobičajeno jakim mjerama sigurnosti, Clinton je dočekao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Kako je najavljeno, tijekom posjeta BiH američkoj će se državnoj tajnici pridružiti i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Njih dvije bi u se u utorak ujutro najprije trebale sastati s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom te s posebnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Nakon toga najavljen je susret Clinton i Ashton s predsjednikom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima tog tijela Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

U utorak poslije podne Clinton i Ashton iz Sarajeva putuju u Beograd.

Kako se očekuje, američka državna tajnica i visoka predstavnica EU će kod bosanskohercegovačkih sugovornika inzistirati na nastavku provedbe reformi i što bržoj uspostavi učinkovite vlasti koja će za to preuzeti odgovornost.

Podsjet Clinton i Ashton Sarajevu uslijedio je u trenutku kada se BiH suočava s najdubljom političkom krizom još od okončanja rata i zastojima prouzročenim raspadom vladajuće koalicije te stalnim svađama među najutjecajnijim političkim strankama.

Nakon posjeta BiH i Srbiji, američka državna tajnica Hillary Clinton stiže u posjet Hrvatskoj u srijedu, 31. listopada, a ne 2. studenoga kako je ranije najavljeno iz State Departmenta, potvrđeno je Hini iz hrvatskih državnih institucija.

Clinton u svoj prvi posjet Zagrebu dolazi na kraju turneje po sjeveru Afrike i Balkanu, koja uključuje Alžir, BiH, Srbiju, Kosovo i Albaniju.

Državna tajnica će s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić razgovarati o ulozi Hrvatske kak saveznika u NATO-u, njezinu ulasku u EU iduće godine, kao i o gospodarskim odnosima dviju zemalja.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu nije bilo dostupno za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:08