U NEDJELJU OBJAVA?

HILLARY CLINTON KANDIDIRA SE ZA PREDSJEDNICU 'Pada joj podrška, a skandal s e-mailom bi mogao biti presudan'

Bivšoj državnoj tajnici rejting pada zbog uloge u napadu na konzulat u Bengaziju te korištenja privatnog e-maila

Hillary Rodham Clinton, bivša državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država i, iako svi još uvijek čekaju službenu objavu, najvjerojatnija kandidatkinja Demokratske stranke za nominaciju za predsjednicu SAD-a 2016. godine, suočava se s padom rejtinga.

Prednost koju je dugo imala pred republikanskim kandidatima za nominaciju smanjila se u nekoliko “neodlučnih” saveznih država - štoviše, oni su je pretekli u Coloradu i Iowi. U Virginiji i dalje vodi, ali to se vodstvo topi, pokazalo je najnovije istraživanje javnoga mnijenja Sveučilišta Quinnipiac čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, a prenijela ih je novinska agencija Reuters.

- Ne radi se samo o jednom ili dva republikanca čiji rejting raste, nego virtualno cijelo republikansko polje prolazi bolje od nje - tvrdi Peter Brown, autor istraživanja, koji razlog njezina gubitka prednosti objašnjava skandalom koji je izbio zbog činjenice da je ona, dok je obnašala funkciju šefice američke diplomacije, koristila privatni e-mail umjesto službenog, kršeći time protokol. Osim toga, još se uvijek raspravlja o pitanju uloge Hillary Clinton u napadu na američki konzulat u Bengaziju kad je poginuo tadašnji ambasador u Libiji.

Rezultati istraživanja pokazuju da republikanski senator Rand Paul vodi u Coloradu s 44 naspram 41 posto za Clinton, a u Iowi s 43 posto naspram 42 za Clinton. Tijesnu utrku vode i u Kentuckyju. U Virginiji je i dalje ona u vodstvu, ali ta se prednost stanjila - iako bivšeg guvernera Floride Jeba Busha još uvijek “šiša” s 47 naspram 40 posto.

Istraživanje je provedeno između 29. ožujka i 7. travnja na 2803 ispitanika. U Iowi i Virginiji statistička pogreška iznosi 3,2, a u Coloradu 3,3 postotna boda.

Što se tiče njezine službene kandidature, očekuje se da bi je mogla konačno objaviti ove nedjelje, barem tako najavljuju izvori koje prenose američki mediji. Demokratska nominacija za kandidatkinju za predsjednicu smiješi joj se bez većih problema, dakle nema ozbiljnih protukandidata.

No, zbog njezina oklijevanja nedavno se javio Martin O’Malley, guverner Marylanda, koji je prvi otvoreno rekao kako se predsjednička nominacija ne bi smjela držati unutar obitelji (misleći pritom na obitelji Clinton i Bush). Ako se, dakle, Hillary Clinton konačno i odluči na kandidaturu, sad je sve očitije da bi joj republikanci mogli zadati ozbiljnu glavobolju, a nije sigurno ni da će glatko proći predizbore u Demokratskoj stranci - kao ni 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:31