POVJESNIČARI OTKRILI

HITLER JE BIO I VELIKI UTAJIVAČ POREZA Sakrio je 4,5 milijardi eura u švicarskim bankama

Hitler je bio utajivač poreza koji je svoje golemo bogatstvo sakrio na nekoliko različitih računa u švicarskim bankama, otkrili su povjesničari.

Novootkriveni dokumenti ukazuju da je Führer prikupio stotine milijuna eura u današnjem novcu koje je sakrio od njemačkog naroda.

Činilo se da je neviđeno bogatstvo nestalo s njegovom smrti, zajedno s nevjerojatnom kolekcijom umjetnina.

No ipak, povjesničari su uspjeli ući u trag novcu preko poreznih dokumenata i bankovnih izvadaka. Izračunali su da je Hitler "vrijedio" 1,1 milijardu u tadašnjim markama, što je ekvivalent od oko 4,5 milijardi eura.

Dokumentarac "The Hunt For Hitler’s Missing Millions", koji će danas biti prikazan na britanskom Channelu 5, otkriva kako je Hitler u tajnosti prikupio golemo bogatstvo.

Odbijao je plaćati porez, pa je donio zakon koji ga isključuje te obveze. Prije toga je uspio utajiti 2,2 milijuna eura u današnjem novcu.

Knjiga koju je napisao u zatvoru, Mein Kampf, generirala je milijun njemačkih maraka godišnje nakon što je Hitler dekretom odlučio da se jedan primjerak daje svakom vjenčanom paru, što je, naravno, plaćala vlada.

Stručnjaci također tvrde da je diktator napisao tajnu oporuku na dan svoje smrti, nadajući se da će prevariti njemački narod i uvjeriti ih u svoj skromni imetak.

U oporuci je posvetio čak pet stranica oštroj političkoj kritici upućenoj Židovima i samo tri svojoj osobnoj oporuci.

Predstavio se kao potpuni siromah bez ijedne marke u džepu.

- Sve što posjedujem prepuštam partiji - napisao je.

Nakon toga u oporuci više nema nikakvog spomena o njegovu bogatstvu, samo da bi njegova obitelj i rođaci trebali dobiti dovoljno kako bi mogli živjeti prosječnim životom.

Jedini svjedok oporuke bio je Hitlerov privatni tajnik Martin Bormann.

No, nedugo nakon što je Hitler počinio samoubojstvo, Bormanna su strijeljali saveznici dok je pokušavao prokrijumčariti oporuku iz Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:02