TAJNA TREĆEG REICHA

HITLEROVA ŽENA BILA JE ŽIDOVKA? DNK testiranje pokazalo da je semitskog porijekla

 Getty

Eva Braun, dugogodišnja ljubavnica nacističkog vođe Adolfa Hitlera, s kojom se vjenčao 29. travnja 1945., nekoliko sati prije samoubojstva u berlinskom bunkeru, ima semitsko porijeklo. To je, naime, pokazalo DNK testiranje uzorka kose pronađenog na četki koju je koristila.

Testiranje je provedeno za potrebe dokumentarca 'DNK mrtvih slavnih', koji će biti prikazan sljedećeg tjedna na britanskom Channel 4. Četku s njenim inicijalima pronašao je američki vojni obavještajac Paul Baer na kraju Drugog svjetskog rata 1945. u Hitlerovom alpskom obitavalištu Berghof u Bavarskoj. Forenzičari su u uzorku kose pronašli posebnu sekvencu unutar mitohodrijskog DNK, što se naslijeđuje ženskom nasljednom linijom, kao što se i prema židovskoj tradiciji židovstvo prenosi putem majke.

Fotografska pomoćnica Eva Braun se kao 17-godišnjakinja zaljubila u 23 godine starijeg Hitlera, koji je naredio svom osobnom tajniku Martinu Bormannu da istraži njenu obitelj. Evu Braun je obitelj slala u katoličku školu, kako bi pokazali da su "Arijevci" i da nemaju veze sa židovstvom, koje je Hitler želio iskorijeniti. Bormannova istraga je tako pokazala da Braunovi nemaju židovske pretke, što je otvorilo vrata vezi s nacističkim Führerom kada je Eva napunila 20 godina.

Adolf Hitler i Eva Braun za večerom - fotografija iz privatnog filma koji je snimila njena sestra Gretl Fegelein

No, Hitler se ipak bojao da bi njihova veza mogla naškoditi njegovom javnom imidžu, pa je držao Evu u svom planinskom obitavalištu u Berghofu.

Sin Amerikanca Baera, koji je uzeo četku, prodao ju je trgovcu antikvitetima, koji je izdvojio kosu i prodao je trgovcu kosom Johnu Reznikoffu. Voditelj dokumentarca 'DNK mrtvih slavnih' Mark Evans kupio je osam vlasi za dvije tisuće dolara i poslao međunarodnom timu forenzičara na analizu.

Kako su se u 19. stoljeću mnogi Židovi Aškenazi u Njemačkoj preobratili na katolicizam, moguće je da Eva Braun nije uopće znala za svoje porijeklo, pa tako ni sam Hitler unatoč istrazi koju je naredio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:03