BORBA S KATASTROFOM

Hrvatski novinar iz Tokija: Japanci su zahvalni na pomoći iz Hrvatske jer znaju da imamo problema

Iz Hrvatske stižu brojni upiti kako pomoći unesrećenima, a Hrvati u Japanu žele se pridružiti tamošnjim spasiteljima

ZAGREB - Tokio je, prema posljednjim najavama, siguran. Uskoro će, čini se, siguran biti i cijeli Japan. Alternativno, hrvatsko veleposlanstvo privremeno zatvara svoje urede zbog kolektivnog godišnjeg odmora. Prvi tajnik Tomislav objavio je da napokon ide posjetiti obitelj svoje supruge u Kyotu, a veleposlanica Nataša objavila je i službenu zahvalu na svojoj Facebook stranici - zahvaljuje suprugovoj obitelji za doniranu rižu, kruh i kolačiće.

Službene donacije

Na ulicama, naravno, nema euforije, ali na licima domaćina vidi se olakšanje. Psihoza je bila zaista velika.

Održana je i minuta šutnje za žrtve jedne od najvećih katastrofa Japana u njegovoj višetisućljetnoj povijesti.

Iz Hrvatske stižu brojni upiti kako pomoći stradalnicima. Gospođa Aleksandra i njezini kolege iz PBZ mirovinskog fonda samo su neki od mnogih.

Japanu, premda će to prešutjeti, ipak treba pomoć.

Na žalost, u ovakvim kriznim situacijama individualne donacije nisu moguće, nego moraju biti službene: od vlada, tvrtki, Crvenog križa ili sličnih karitativnih organizacija.

Trenutačno najviše nedostaje pelena, toaletnog papira, pokrivača i riže. Naravno, može se poslati i druge stvari.

Volonteri posljednji

Upućeno je i mnogo upita za volontiranje. I Hrvati u Japanu htjeli su se pridružiti volonterima, ali to nije bilo moguće. Profesionalci obavljaju glavninu posla. Volonteri idu posljednji - kad nema opasnosti od zračenja, i kad se osigura najosnovnija infrastruktura, što uključuje hranu i vodu. Volonteri iz svijeta pomažu u gradnji.

Brojni paradoksi

Japanski prijatelji prenose mi poruke ostalih Japanaca diljem planeta da su vidjeli paljenje svijeća ispred veleposlanstva u Zagrebu.

I oni su ponosni i zahvalni kolegi iz Jutarnjeg lista, Branimiru Pofuku, koji je tamo dijelio svijeće i lampione. Zahvalni su i na tome što je Hrvatska spremna primiti neke majke i djecu, naglašavajući da znaju da Hrvatska ima teškoća i da se prvo trebaju zbrinuti hrvatski građani. Japan je zapadnjacima zemlja brojnih paradoksa. Jedan od njih je i taj da nakon ovakve tragedije nacionalna valuta ojača.

Neki spekuliraju da se to događa jer mnogi Japanci povlače ušteđevinu iz inozemstva i ulažu u Japan, pokušavajući tako držati nacionalnu valutu konkurentnom. Bez obzira na to je li ovo istina, nevažno je. Isto kao i ekonomska podloga tvrdnje.

Ono što je važno jest da će Japan uvijek biti predmet mistifikacije i neprestanog proučavanja bez konačnog odgovora. Hrvatska se, nažalost kroz tragediju, malo bolje upoznala s ovom državom. Postoje dobri temelji za nadogradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:16