OBOSTRANA KORIST

Hrvatski susjedi smislili način kako smanjiti broj migranata: ‘Toj europskoj državi platit ćemo 600 milijuna eura!‘

Italija je pristala platiti gradnju dvaju centara koji mogu primiti 36.000 ilegalnih migranata na godinu

Giorgia Meloni

 Tiziana Fabi/Afp

Donji dom talijanskog parlamenta odobrio je nedavno postignuti sporazum vlade Italije s Albanijom o smještaju migranata tijekom obrade njihovih zahtjeva za azilom, što je izvorni plan premijerke Giorgie Meloni da podijeli teret migracija s ostatkom Europe.

Prijedlog, koji je prošao sa 155-115 i dva suzdržana glasa u Zastupničkom domu, sada ide u Senat, gdje stranke vladajuće desničarske koalicije također imaju ugodnu većinu.

U studenome su Giorgia Meloni i albanski premijer Edi Rama potpisali memorandum o razumijevanju prema kojem će Albanija na svom teritoriju držati migrante pristigle u Italiju preko Sredozemnog mora. Giorgia Meloni objavila je da je Italija pristala platiti gradnju dvaju centara koji mogu mjesečno primiti 3000 migranata, odnosno 36.000 godišnje, dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil.

image
Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp

Jedan centar bit će smješten u sjeverozapadnoj albanskoj luci Shëngjin, gdje će Italija voditi postupke iskrcaja i pregleda identifikacije. Drugi centar postavit će se u Gjaderu, također u sjeverozapadnoj Albaniji.

Obostrana korist

Obje su strane procijenile da imaju korist od sporazuma. Italija će se riješiti dijela migranata, a Albanija dobiti zagovornika u EU, kao i financijsku injekciju. "Albanija ne samo da potvrđuje da je prijatelji Italije nego i prijatelj Europske unije. Iako Albanija formalno još nije dio EU, ponaša se kao da jest", izjavila je tada talijanska premijerka.

U tekstu sporazuma koji je odobren u srijedu u Rimu navodi se da će Italiju koštati gotovo 600 milijuna eura tijekom pet godina, za izgradnju i osoblje u centrima u Albaniji. Oporba je tvrdila da se taj novac mogao bolje iskoristiti za poboljšanje postojećih migrantskih centara u Italiji, ali plan je usvojen.

Leyen dala podršku

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je podržala dogovor kao važnu inicijativu i plod nužnog razmišljanja "izvan okvira" za rješavanje pitanja migracija.

No skupine za ljudska prava izrazile su zabrinutost da Italija svoje međunarodne obveze prepušta vanjskim suradnicima, a povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, Dunja Mijatović, rekla je da bi dogovor mogao lišiti migrante ključnih zaštitnih mjera za ljudska prava i produžiti njihovu patnju. U izvješću je navela da to predstavlja "ad hoc izvanteritorijalni režim azila koji karakteriziraju mnoge pravne nejasnoće".

Napokon, priča još nije završena, i to zbog Albanije. Tamošnji Ustavni sud u prosincu je suspendirao ratifikaciju sporazuma dok ne odluči o ustavnosti, iako je Rama rekao kako je uvjeren da sud neće utvrditi kršenje Ustava. No, Ustavni sud ovaj je tjedan odgodio donošenje odluke za 29. siječnja, kako bi se pregledala daljnja dokumentacija vezana za sporazum Albanije i Italije.

image
Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:58