TRGOVANJE UMJETNINAMA

HTIO PROŠVERCATI PICASSOVU SLIKU VRIJEDNU 28 MIL. DOLARA Španjolski bogataš uhvaćen na Korzici, slika zaplijenjena!

 AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Gotovo 40 godina Jamie Botín, član bogate obitelji koja vodi španjolsku Santander banku, posjeduje sliku Pabla Picassa 'Glava mlade žene'. Botín je sliku držao na svojoj privatnoj jahti usidrenoj na španjolskoj sredozemnoj obali.

foto: AFP PHOTO / PASCAL POCHARD-CASABIANCA

Djelo iz 1906. nije jedna od najpoznatijih slika španjolskog umjetnika, no nastala je u godini važnoj za Picassov život, i procijenjena je i do 28 milijuna dolara.

Botínov sin Alfonso prošlog je mjeseca ranije spomenutom privatnom jahtom zaplovio prema francuskom otoku Korzika gdje je došlo do problema. Naime, pripadnici francuske carine ukrcali su se na jahtu i zaplijenili sliku.

- Pronašli smo umjetničko djelo na jahti, već zapakirano. Bilo je spremno za slanje - kazao je Vincent Guivarch, dužnosnik francuske carine.

Vlasti vjeruju kako su Botíni bili spremni poslati sliku u Švicarsku te je tamo prodati. No, Španjolska Picassa smatra 'nacionalnim blagom', kulturnom imovinom koja se ne može izvesti van zemlje.

Kliknite na sliku za prikaz galerije

- Zakon nalaže da ukoliko je umjetničko djelo staro više od 100 godine te ima nacionalni i kulturni značaj, vlasnik istog treba zatražiti dozvolu ukoliko je želi izvesti ili prodati . izjavio je José Castillo, stručnjak za nacionalnu baštinu španjolskog Sveučilišta Granada.

Botínu je više puta taj zahtjev odbijen. Španjolski dužnosnici navode kako mu je 'prekipjelo' te je odlučio prokrijumčariti djelo preko Korzike.

Botínov odvjetnik navodi kako se španjolski zakon u ovom slučaju ne primjenjuje jer jahta, gdje se slika nalazi, plovi pod britanskom zastavom, bez obzira gdje je usidrena.

Španjolska policija doletjela je na Korziku u utorak, gdje su od francuske carine preuzele sliku koja je odnesena u madridski muzej Reina Sofia i tamo će ostati dok se njezin pravni status ne utvrdi.

foto: AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:24