NAPETOST RASTE

I KINA PROTIV BOMBARDIRANJA SIRIJE 'Vojna akcija će imati negativan utjecaj na globalnu ekonomiju'

 afp

Kina se pridružila Rusiji u protivljenju bombardiranja Sirije uz objašnjenje kako će u tom slučaju doći do rasta cijena nafte i novog udara na svjetsku ekonomiju.

Kinesko stajalište iznio je zamjenik ministra financija Zhu Guangyao, prije početka sastanka G20 u Sankt Petersburgu: „Vojna akcija će imati negativan utjecaj na globalnu ekonomiju, posebno na rast cijena nafte“, upozorio je Zhu Guangyao. Tako se sada i Kina otvoreno uplela u sirijsku krizu, i de facto, svrstala uz Rusiju i Vladimira Putina, koji su otvoreno kritizirali američku najavu bombardiranja Sirije.

SIRIJA ĆE ODGOVORITI NA NAPAD Assad upozorio Pariz da će biti posljedica u slučaju njihova uključenja u rat

Prema protokolu ovogodišnjeg G20, rasprava o Siriji voditi će se tijekom večere, a Putin želi dobiti podršku svojoj politici protivljenja oružanoj intervenciji. Djelomično je i uspio: papa Franjo je u pismu zatražio mirno rješenje, Jose Manuel Barroso, predsjednik Euroske komisije također je izjavio kako podržava pregovore, a još eksplicitniji bio je Herman von Rompuy, šef Europskog vijeća koji je rekao „Ne oružanom rješenju sirijskog sukoba“.

Glavni tajnik UN-a, Ban-Ki moon, isto se protivi vojnoj intervenciji, i predložio je Ženevu kao mjesto u kojem bi se održala mirovna konferencija o Siriji.

Na drugoj strani su Amerika i Francuska, koje su spremne intervenirati protiv režima Bašara al-Asada, koji je optužen da je kristio kemijsko oružje protiv pobunjenika. Mali su izgleda da u Sankt Petersburgu najjače svjetske države postignu kompromis o budućnost Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:21