SRBIJA

I sin Radomir glasao protiv Nikolićeve kandidature

Tomislav Nikolić navodno je bio spreman da se ne kandidira, ali je tražio siguran položaj za svog sina, a sebe je vidio na mjestu predsjednika stranke
Tomislav Nikolić
 Dado Ruvic / REUTERS

Jučer je glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) potvrdio odluku predsjedništva vladajuće stranke u Srbiji da će njihov kandidat za predsjednika države na izborima u travnju biti Aleksandar Vučić. Premijer Srbije odlučio se kandidirati za predsjednika države, unatoč želji Tomislava Nikolića da se natječe za drugi predsjednički mandat.

Vučićevi sljedbenici nisu se obazirali na Nikolićev apel da još čeka dogovor s Vučićem i da prije toga neće donijeti nikakvu odluku. - Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju riječ, premda je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena pričekati dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima - izjavio je Nikolić prije popodnevne sjednice šireg vodstva SNS-a.

Disciplina

Odluka predsjedništva stranke u utorak navečer doista je bila jednoglasna: za nju je glasao i Nikolićev sin Radomir. - Dobro znam zašto sam tako glasao, kao što dobro znam i što je stranačka disciplina, a svoje mišljenje o toj temi iznio sam na prethodnom sastanku predsjedništva - izjavio je Nikolić mlađi za Večernje novosti.

Vijest da se Tomislav Nikolić ipak kani kandidirati potresla je Srbiju, jer se od dolaska SNS-a na vlast 2012. tamo nije dogodilo ništa mimo volje Aleksandra Vučića. "Šok: Najavljena kandidatura aktualnog predsjednika", naslov je u Blicu: kao da u većini država nije normalno da se političari na takvim funkcijama iznova kandidiraju, a vijest je tek kad od toga odustanu. Za Politiku je to "politički zemljotres". Odluku da Nikolić ide u utrku za drugi predsjednički mandat i bez podrške SNS-a u četvrtak je objavila ruska agencija Sputnik. Službeno je Nikolić nije potvrdio, ostavljajući si prostora za povlačenje. Jučer su beogradski mediji osuli rafalnu paljbu po dosadašnjem predsjedniku koji se drznuo suprotstaviti se volji svemoćnoga Vučića. "Koliko košta obraz: Nikolić od Rusa uzeo 20 milijuna eura", preko čitave naslovnice objavio je tiražni list Blic. U istom tonu su i Vučiću bliski tabloidi: Rusi hoće Tomu, viče Kurir, Informer sugerira da ga je na kandidaturu nagovorio Miroslav Mišković, u Srbiji omraženi tajkun.

Bio je lider

Kad je 2008. stvorena Srpska napredna stranka od pomirljivijeg krila Šešeljevih radikala, Tomislav Nikolić bio je neprikosnoveni lider. a Vučić njegov mlađahni asistent. Upravo je Nikolić zaslužan što je SNS došao na vlast. Kad je Nikolić na predsjedničkim izborima 2012. uspio pobijediti tadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića, socijalisti Ivice Dačića razvrgnuli su dogovor s DS-om i napravili novu vladu sa SNS-om, u kojoj je Dačić bio premijer. Velikodušnom gestom Tomislav Nikolić tada se odrekao članstva u stranci, iako na to zakonom nije bio obavezan. Želim biti predsjednik svih građana, poručio je. Mladi Aleksandar Vučić preuzima stranku i od tada je preuzeo gotovo sve poluge vlasti i minimizirao ulogu predsjednika. Opozicije praktično i nemaju od velikog poraza DS-a 2012.

Vučić i Nikolić neko su vrijeme za javnost igrali ulogu dobrog i lošeg policajca, pri čemu je Vučić vodio zemlju prema Europskoj uniji i brinuo se o stranim investicijama, a Nikolić je zagovarao ruske interese i prijetio novim ratom za Kosovo. Vučić je sada očito odlučio da mu Nikolić više nije potreban. Tjednima je trajala pripremna kampanja, sa stotinama tekstova po kojima samo Vučić može pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora, a da Nikolić ionako nema šanse. Stvorena je percepcija da je nužno da predsjednik pobijedi natpolovičnom većinom već u prvom krugu, iako je oporba razmrvljena i na izdisaju. Već sada postoje dva oporbena kandidata, Vuk Jeremić i Saša Janković, i nije isključeno da se ne pojavi još koji. Izbori bi mogli biti uzbudljivi samo ako se na njima doista suoče Vučić i Nikolić.

Čini se da je Nikolić spreman na povlačenje, ali inzistira na uvjetima koje mu zasad Vučić nije spreman ispuniti. Navodno je tražio mjesto predsjednika stranke, i premijera.

Ponuda Rusa

Blic piše da je prije dva tjedna Nikolić već bio spreman potpuno dići ruke od karijere, i samo je tražio osiguran položaj za sina Radomira, člana predsjedništva SNS-a i gradonačelnika Kragujevca. No onda je stigla ponuda Rusa, piše Blic. "Želim ono što sam ja tebi dao", navodno je Nikolić rekao Vučiću. Vučić očito vlast ne želi dijeliti ni sa kim, pa ni s Nikolićem. "Dok je učio arapske plesove i pravio spiskove kome da okači koji orden, nije ni primijetio da je njegovo političko čedo izraslo u potpunog apsolutista koji želi poraziti i poniziti sve i o svemu sam odlučuje. Ne vidim drugi razlog da se netko s premijerske pozicije seli na predsjedničku", napisao je u komentaru direktor Blica Veselin Simonović. U slučaju da se doista kandidira, Nikolić bi bio izložen baražnoj medijskoj vatri zbog niza afera, od lažne diplome, preko bespravno sagrađenih vikendica, do novca nestalog preko fonda njegove supruge. Ali bi ponizio Vučića koji ne bi uspio pobijediti u prvom krugu. Glavni urednik tjednika Vreme Dragoljub Žarković piše da cjenkanje još traje i da ga, poznavajući aktere, ništa ne bi iznenadilo. Ipak je to Srbija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00