REPORT GOJKA DRLJAČE

IBM i Merck sklopili savez koji će podržati vodeće američke poslodavce da dignu plaće za milijun crnih radnika

Cilj im je omogućiti zapošljavanje još 500.000 crnih radnika kako bi ostvarili svoje ciljeve prebacivanja u više platne razrede
Ilustracija
 -/Wavebreak/Profimedia

International Business Machines Crop. (IBM) i gigant farmaceutske industrije, Merck, sklopili su savez koji će podržati koaliciju vodećih američkih poslodavaca OneTen s ciljem zapošljavanja i prebacivanja u više platne razrede najmanje milijun crnih radnika u sljedećih deset godina.

Nova OneTen virtualna mreža dizajnirana je kao pomoć poslodavcima i zaposlenicima na zajedničkom radu u korist razvoja osobnih karijera crnih radnika; sve od njihovog zapošljavanja do edukacije i usavršavanja koje će im omogućiti prosječne plaće više od 50.000 dolara godišnje. Iz OneTena poručuju kako fragmentirani sistem „pokušavaju pretvoriti u ekosistem“.

Ukupno koalicija ima 50 članica među poslodavcima te već podržava 850.000 crnih radnika. Cilj im je omogućiti zapošljavanje još 500.000 crnih radnika kako bi ostvarili svoje ciljeve prebacivanja u više platne razrede.

Američke kompanije pod sve su snažnijim pritiskom investitora, zaposlenika i aktivista da povećaju etničku diverzifikaciju radne snage, pogotovo među onima s višim plaćama. Nakon lanjskih Black Lives Matters protesta sve više se govori o potrebi osiguravanja viših šansi manjinama. Nova mreža koju podržavaju IBM i Merck postat će u potpunosti operativna u zadnjem kvartalu ove godine.

Uz virtualnu mrežu OneTen program, provodit će se i fizički programi u 25 velikih gradova, a u svakom gradu koordinator aktivnosti bit će druga velika kompanija. IBM će se tako fokusirati na trening za zapošljavanje u tehnološkim kompanijama u Raleighu, dok će se Merck koncentrirati na Durham i Philadephiu. Merck uz to redizajnira politiku zapošljavanja te se fokusira na nove načine dovođenja ljudi u proizvodnji i IT.

OneTen posebno će paziti na dodatnu edukaciju u proizvodnju, HR-u i prodaji. Jedna od kompanija u savezu, Whirlpool, potpomagat će crne radnike u proizvodnji i uslugama za potrošače.

Prema procjenama OneTena, oko 400 tisuća dobro plaćenih poslova u proizvodnji trenutačno je upražnjeno, te se koncentriraju na hvatanje svih prilika za crne radnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:52