USRED PACIFIKA

'Identificiran dio aviona Amelie Earhart'

Komad zrakoplova pronađen 1991. na nenastanjenom atolu Nikumaroro pripada zrakoplovu Amelie Earhart, tvrde entuzijasti okupljeni u američku udrugu The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR). Nova istraživanja pokazuju kako komad aluminija pronađen na otoku dolazi s dvomotorne Lockheed Elektre – zrakoplova kojim se legendarna pilotkinja 1937. zaputila na put oko svijeta.

Entuzijasti i znanstvenici iz TIGHAR-a, dugi niz godina istražuje kobni let Amelie Earhart. Ustanovili su kako je pronađeni komad aluminija na njen zrakoplov pričvršćen u Miamiju, gdje je pilotkinja ostala osam dana kako bi popravila letjelicu na putu oko svijeta.

Aluminijska ploča iskorištena je kao zamjena za razbijen prozor s desne strane Elektre. Fotografija snimljena prilikom polijetanja iz Miamija jasno pokazuje prozor prekriven aluminijskom pločom koja je kasnije pronađena na nenastanjenom otoku.

'Aluminijska zakrpa sjajno je odrađena improvizacija', kaže Ric Gillespie iz TIGHAR-a. 'Dimenzije, proporcije, vrsta materijala i uzorak zakovica jedinstveni su za Amelijin zrakoplov kao što je otisak prsta jedinstven za svaku osobu.'

Istraživači iz TIGHAR-a otišli su do hangara u Kansasu, gdje se obnavlja jedan od rijetkih očuvanih primjeraka Lockheed Elektre. Ustanovili su kako aluminijska ploča s otoka savršeno odgovara zrakoplovu, istom modelu poput onog kojim je letjela Amelia Earhart.

Ovaj dokaz trebao bi potvrditi teoriju prema kojoj Amelia i njen navigator Fred Noonan nisu nestali u vodama Pacifika već su sletjeli na nenastanjeni atol gdje su kasnije i umrli, uzaludno čekajući spas koji nikad nije stigao, piše Discovery News.

Gillespie i društvo iz TIGHAR-a deset su puta posjetili Nikumaroro gdje su tražili dokaze boravke nestale pilotkinje te čak obavili i neka arheološka iskopavanja. Sonarsko skeniranje otkrilo je anomaliju koja bi mogla predstavljati olupinu Amelijinog zrakoplova. Anomalija se nalazi na 180 metara dubine, u podnožju podmorske litice koja započinje uz sam rub atola.

TIGHAR se na atol vraća u lipnju slijedeće godine. Za vrijeme 24-dnevne ekspedicije anomaliju će detaljnije istražiti pomoću podmornice na daljinsko upravljanje, ronioci će nastaviti potragu u plićim vodama dok će na atolu istraživači tragati za novim predmetima koji bi napokon trebali dati odgovor na pitanje – što se dogodilo s Ameliom Earhart?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:03