UŽAS U LONDONU

IDENTIFICIRANA PRVA ŽRTVA NAPADA U LONDONU, CURE INFORMACIJE I O OSTALIMA Radila je s beskućnicima, došla iz Kanade i umrla zaručniku na rukama

Sara Zelenak (gore lijevo), Candice Hedge (dolje lijevo), Christine Archibald, James McMullan, Marie Bondeville i Oliver Dowling (gore desno), Christine Delcros i Xavier Thomas (dolje desno)
 Društvene mreže

Prva identificirana žrtva terorističkog napada u Londonu u subotu navečer je Kanađanka Christine Archibald. 30-godišnjakinja je umrla u naručju zaručnika nakon što ju je udario jureći kombi dok je par šetao gradom. Christine Archibald ‘ne bi razumjela bešćutnost i okrutnost zbog koje je poginula’, rekla je njezina obitelj.

U subotnjem napadu na Londonskom mostu trojica napadača zaletjela su se velikom brzinom kombijem u pješake, a potom su noseći lažne samoubilačke prsluke noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova. Ubijeno je sedam, a ranjeno najmanje 48 osoba.

Zaručnik Tyler Ferguson držao je Christine na rukama dok se borila za život, otkrila je njegova sestra. ‘Sinoć u Londonu moj mali brat je izgubio ljubav svog života na Londonskom mostu. U sekundi su mu oduzeli život. Slomili su me njegovi jecaji na telefon dok ovo sve sam proživljava. Nemam riječi. Ako poznajete Tylera, budite uz njega sad, a i kasnije kad postane svjestan što se dogodilo, trebat će sve nas’, napisala je na Facebooku.

Christine Archibald je radila u prenoćištu za beskućnike, a iz rodne Britanske Kolumbije u Kanadi preselila je u Europu sa zaručnikom. Njezina obitelj je za Daily Mail rekla: ‘Tužni smo zbog gubitka prekrasne, drage kćeri i sestre. U svom je srcu imala mjesta za sve i čvrsto je vjerovala da svaku osobu treba cijeniti i poštovati. Svoje stavove je i živjela radeći u prenoćištu za beskućnike prije nego što je preselila u Europu kako bi bila sa zaručnikom. Nikada ne bi shvatila bešćutnost i okrutnost zbog koje je poginula. Molimo vas da joj odate počast tako pridonesete svojoj zajednici, da grad u kojem živite postane bolje mjesto. Volontirajte ili donirajte za beskućnike. Recite im da vas je Chrissy poslala.’

James McMullan (32) iz Hackneyja identificiran je kao druga žrtva napada u Londonu. Vijest je potvrdila njegova sestra koja je uplakana za Sky News rekla da im je policija javila da su na jednom tijelu pronašli njegove kreditne kartice. Identitet će službeno biti potvrđen nakon izvještaja mrtvozornika u utorak.

Sestra Melissa rekla je da svi koji su poznavali Jamesa znaju koliko je velikodušna i brižna osoba bio. ‘Nikad riječima ne bih mogla opisati njegov karakter, uvijek će biti samo jedan James. Nikad više neće postojati tako duhovita osoba s tako jedinstvenom osobnošću, netko tko prijatelje i obitelj stavlja ispred svih. Bio je inspiracija svima nama’, rekla je. James je radio u online tvrtki koja se bavila unaprijeđenjem obrazovanja, rekao je njegov otac Simon (61) i dodao: ‘Bio je na rubu potpisivanja prvog velikog ugovora, projekta vrijednog 1,5 milijuna dolara. Projekt je radikalno trebao promijeniti sustav obrazovanja, a ja ću nastaviti s njegovim poslom. Moj je sin doista bio izniman čovjek.’

Prema podacima francuskih vlasti koje je prenio Daily Mail, jedan je francuski državljanin ubijen, a sedam ih je ranjeno, od kojih četiri kritično.

Francuski mediji navode da se ubijeni zove "Alexandre", ima 27 godina i radio je u bistrou Boro kad su ga napali. U Britaniji je živio dvije i pol godine. Za nestalog Francuza pišu da se zove Xavier Thomas. Njegova sestra Nathalie Cros Brohan nakon napada je na Facebooku objavila očajničku poruku, moleći sve koji imaju bilo kakve informacije da im se jave. U trenutku napada Xavier je bio sa svojom djevojkom Christine Delcros koja je ozlijeđena i navodno je u bolnici. No, samom Xavieru još nema ni traga.

Među nestalima je i Španjolac Ignacio Echeverria (39), zaposlenik HSBC-a. Posljednji je puta viđen blizu London Bridgea, navodno kako leži na pločniku nakon što se skateboardom suprotstavio napadaču koji se okomio na jednu ženu. Prije toga je skejtao s prijateljima u obližnjem parku. U njegovoj obitelji tvrde kako su ih zatražili njegove otiske prstiju i smatraju da to "nije dobar znak". Među ranjenima je još jedan španjolski državljanin, koji je zadobio ozljede na prsima, zglobu i nozi.

Dvoje australskih državljana, Candice Hedge iz Brisbanea i Andrew Morrison iz Darwina, također je ranjeno, a australske vlasti tvrde da su ozbiljno zabrinute za još dvoje. Naime, među nestalima je i 21-godišnja Sara Zelenak, također iz Brisbanea. Ona je u trenutku napada bila s prijateljima, no razdvojili su se u kaosu koji je uslijedio. U Londonu je radila kao dadilja, a od napada je nitko ne može dobiti na telefon i ne odgovara na poruke. Candice Hedge je nakon posla otišla na piće u obližnji bar kad joj se iza leđa pojavio napadač, zgrabio je za glavu i prerezao vrat. No, nije zahvatio arteriju.

U bolnici je (prema nekim izvještajima, u komi) i 32-godišnji Novozelanđanin Oliver Dowling. Napadač ga je nožem izbo po licu, vratu i trbuhu, ali također nije zahvatio vitalne organe. U napadu je ozlijeđena i njegova djevojka Marie Bondeville. Ne zna se u kakvom je ona stanju. Ranjena su i dvojica britanskih policajaca, od kojih je jedan izboden po licu.

Majka jednog od ozlijeđenih, 23-godišnjeg Daniela O'Neilla, novinarima je ispričala kako je njezin sin nakratko izašao iz bara, da bi do njega dotrčao muškarac i rekao mu "Ovo je za moju obitelj, ovo je za islam" i zario nož mu leđa. Ima ožiljak koji je proteže od trbuha do leđa.

Ranjen je Geoff Ho, urednik u Sunday Expressu i ljubitelj borilačkih vještina, kojega su kamere snimile kako hoda držeći se za vrat. On je pokušavao prekinuti ono za što je mislio da je uobičajena subotnja svađa.

Obični ljudi, junaci: Rumunjski pekar je žene iz Brazila sakrio u svom dućanu

Na vidjelo izlazi sve više izvještaja o hrabrosti i junaštvu onih koji su se zatekli na mjestu napada. Među ranjenima su sada, upravo zato što su pokušali savladati napadače, dva policajca. Jedan od njih, prometni policajac, bio je na dužnosti i suprotstavio im se onim jedinim što je imao - pendrekom.

Drugi, koji nije bio na dužnosti, a inače je amaterski igrač ragbija, izboden je dok je svladavao jednog od terorista. I dalje je u kritičnom stanju.

Među junake se svrstao i rumunjski pekar Florin Morariu. Kad je vidio komešanje, pozvao je prestrašene žene iz Brazila u pekarnicu, dao im vode, a zatim, nakon što su mu ispričale što se događa, uzeo dva sanduka i izašao. "Jedan od sanduka sam bacio na napadača. Znao sam da će ga izbjeći, no dok ga je on izbjegavao, ja sam išao prema njemu i udario ga drugim sandukom", ispričao je. No, policajac mu je tada doviknuo da se makne i bacio granatu.

Svjedoci pričaju i o pravoj drami u restoranu El Pastor u koji je upao napadač i izbo jednu ženu. Gosti i vodstvo restorana uspjeli su nekako izbaciti napadača i skloniti se u stražnjem dijelu objekta, a zatim su dva sata, do dolaska bolničara, činili sve kako ona ne bi iskrvarila.

Martina Hrupić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:49