NAPUŠTEN I ZAPUŠTEN

IDILIČNO MJESTO KRIJE MRAČNU TAJNU ZBOG KOJE GA SVI IZBJEGAVAJU Kako je pitoreskni otočić poznat od antike postao lokacija koju smatraju ukletom

Arhivska fotografija
 Antonio Manfredonio / Flickr

Maleni otok Gaiola odmah pored Napulja zbog svoje je mračne prošlosti danas napušten, piše The Sun. Idilični je otok svojevremeno bio iznimno popularan, do te mjere da su stari Rimljani na njemu sagradili hram božici Veneri.

Otok je kasnije postao poznat pod imenom Euplea, a prema legendi, rimski pjesnik Vergilije je na njemu poučavao svoje studente. Gaiola je toliko blizu obali da se do njega može doplivati, međutim ljudi ga rijetko posjećuju zbog njegove crne prošlosti.

U 19. stoljeću je pustinjak nadimka 'Čarobnjak' na njemu živio i preživio zahvaljujući dobroti ribara koji su mu dostavljali hranu. No, kada je 'Čarobnjak' tajanstveno nestao s otoka, lokalno stanovništvo počelo je vjerovati da je Gaiola nekako kriv za njegov nestanak.

Poslije 'Čarobnjakovog' nestanka sagrađena je vila na otoku i tu počinje crni niz. Švicarac Hans Braun je tijekom 1920-ih godina bio vlasnik otoka. Braun je kasnije pronađen mrtav, njegovo tijelo je bilo umotano u tepih. Ubrzo nakon toga mu se žena utopila.

Sljedeći vlasnik otoka, Nijemac Otto Grunback, preminuo je od srčanog udara dok je boravio u vili dok je jedan od narednih vlasnika otoka, Maurice-Yves Sandoz, počinio samoubojstvo dok je bio na liječenju u švicarskoj psihijatrijskoj bolnici.

Otok je također u jednom trenutku pripadao čelniku Fiata Gianniju Agnelliju kojemu je određeni broj rođaka preminuo. Multimilijarder Paul Getty kupio je otok netom nakon što su mu oteli unuka.

Posljednji vlasnik otoka, Gianpasquale Grappone, inače vlasnik osiguravajućeg društva, završio je u zatvoru zbog dugova.

Na otoku sada nitko ne živi te je napušten, a vila polako propada.

Trenutni vlasnik otoka su vlasti regije Campanije koje su područje zaštitile i na njemu osnovale podvodni park.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:31