velika zabrinutost

‘Imamo nove informacije, u roku 3-5 godina doći će do testa članka 5‘

Danski ministar obrane upozorio je da bi Rusija mogla zaratiti s NATO-om za samo tri godine

Troels Lund Poulsen

 Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Danski ministar obrane Troels Lund Poulsen upozorio je da bi Rusija mogla zaratiti s NATO-om za samo tri godine, piše Telegraph.

Troels Lund Poulsen, inače zamjenik danskog premijera, pridružio se kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Rumunjske, Njemačke i drugih te odlučio i osobno alarmirati javnost zbog povećane potrošnje i proizvodnje u ruskoj obrani.

- Ne možemo isključiti da Rusija neće u razdoblju od tri do pet godina testirati članak 5 i solidarnost NATO-a. To nije bila procjena NATO-a 2023. godine. Ovo su nove informacije koje sada dolaze u prvi plan, izjavio je Poulsen za danski list Jyllands-Posten.

Švedski premijer poručio je ove godine poručio građanima da se psihički pripreme za rat, dok su njemački i estonski ministri upozorili da bi Rusija mogla biti spremna napasti NATO u roku od pet do osam godina.

Napad Rusije na zemlju NATO-a prisilio bi blok da postupi u skladu sa svojim obećanjem o kolektivnoj sigurnosti poznatom kao članak 5, te bi tako Europa bila gurnuta u rat.

image

Troels Lund Poulsen

Foto Olimpik/Nurphoto Via Afp

- Postoji razlog za istinsku zabrinutost. Ruski kapacitet za proizvodnju vojne opreme strahovito je porastao. Može se reći da Rusija želi pokrenuti napade. Sada mogu imati i sposobnost u smislu vojnih kapaciteta, ranije nego što smo očekivali, poručio je.

Podsjetimo, Gheorghiță Vlad, prvi čovjek rumunjske obrane Rumunjske, poručio je nedavno da se Rumunjska mora pripremiti za potencijalni rat s Rusijom.

- Da, stanovništvo Rumunjske, kao i cijelo stanovništvo Europske unije, Europe, mora biti zabrinuto. Ako (Putin) pobijedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bit ćemo svjedoci napetosti na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uvjeren da će politika predsjednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti, dodao je rumunjski general.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:38