NAPETO

INCIDENT U HORMUŠKOM TJESNACU Amerikanci prema iranskim brodovima ispalili hice upozorenja: 'Jurili su prema nama, nisu htjeli stati'

USS Mahan
 Vincent J. Street / U.S. NAVY

Brod američke ratne mornarice u nedjelju je ispalio tri hica upozorenja iranskim brodovima koji su se nalazili blizu Hormuškog tjesnaca, piše Voice of America, citirajući dužnosnike američkih oružanih snaga.

Prema pisanju Reutersa, četiri plovila snaga Islamske revolucionarne garde velikom su se brzinom približavala američkom brodu USS Mahan kada je razarač ispalio hice.

Incident se dogodio u Hormuškom tjesnacu koji se nalazi između Omanskog i Perzijskog zaljeva i strateški je ključan ponajprije zbog brojnih brodova koji ondje prolaze prevozeći naftu.

Američki dužnosnici, koji su razgovarali s novinarima Reutersa i CNN-a pod uvjetom anonimnosti, rekli su da iranski brodovi nisu reagirali na upozorenja da uspore koja su im upućena putem radija.

Razarač američke mornarice, koji je pratio druga dva američka broda, osim hitaca upozorenja prema iranskim je brodovima ispalio i dimne baklje, a mornarički je helikopter bacio dimno plutalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:34