KODIRANA MOLITVA

INTERNETSKI GEEKOVI U 15 MINUTA DEŠIFRIRALI BAKINO PISMO Riješen je misterij star 18 godina

 Ask Metafilter/JannaK

U ponedjeljak je Janna Holm na internet stavila skenirane fotografije dviju kartica koje je prije dvadeset godina njima nerazumljivim kodom ispisala u to vrijeme njezina umiruća baka. Uz kartice je Holm, zaposlenica Johns Hopkins Sveučilišta u Baltimoreu, napisala i objašnjenje – baka, koja je patila od karcinoma, pred kraj života više nije mogla govoriti. Obitelj je godinama uzalud pokušavala naći smisao nerazumljivo naslaganih slova koje je baka ispisala na 20 kartica neposredno prije no što je umrla od tumora na mozgu. „U to smo doba ja i moji bratići imali između osam i deset godina i vjerovali smo da nam je ostavila neki kod.

Nekoliko smo mjeseci zbunjeni pokušavali odgonetnuti, tražili zamjenske šifre…“ Najdalje što je obitelj otišla bilo je da je baka možda zapisala riječi pjesama. No, za manje od petnaest minuta nakon što su fotografije objavljene na internetu jedan je korisnik sugerirao da je možda riječ o molitvama.

Nakon pretpostavke da bi sekvenca od tri uzastopna slova A mogla stajati za 'Amen, Amen, Amen' drugi je korisnik dodao da slova zapravo odgovaraju molitvi Oče naš.

Baka je, kaže Holm, mrzila biti u centru pažnje, „ona bi vjerojatno mrzila svu ovu pozornost koju smo dobili.“ Ipak, osjeća olakšanje što sad konačno zna što je baka pisala.

Obitelj je gotovo bila zaboravila na kartice, no sin preminule nedavno ih je pronašao pa su ponovno počeli nagađati o njihovu nerazumljivu sadržaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:14