DOBRE VIJESTI

IRAČKI PREMIJER ODUŠEVLJEN 'Naše snage napreduju prema Mosulu znatno brže nego smo planirali!'

 Zohra Bensemra / Alaa AL-Marjani / Amaq / Reuters

Irački premijer Haider al-Abadi jutros je objavio da operacija oslobođenja Mosula iz ruku Islamske države napreduje brže od očekivanog, piše BBC.

U svojem obraćanju al-Abadi je izrazio zadovoljstvo "međusobnim približavanjem" postrojba iračke vojske i kurdskih Pešmerga, ujedinjenih u cilju istjerivanja ISIS-a iz Mosula .

- Naše snage napreduju prema gradu znatno brže nego smo mislili ili zamislili u našim planovima. Iračani i Kurdi složno se bore jedni pokraj drugih - rekao je al-Abadi.

Alaa Al-Marjani / REUTERS
Irački vojnici u gradu Qayyarah, tijekom operacije oslobađanja Mosula

Izjave iračkog premijera stigle su u trenutku kad su kurdski borci započeli s velikom operacijom istočno i sjeverno od Mosula, dok iračka vojska od ranije napreduje prema gradu iz južnog smjera. Osim toga, ofenzivi su se pridružile i specijalne postrojbe.

Islamska država zauzela je Mosul u ljeto 2014. godine kada je iračka vojska sramotno pobjegla iz tada drugog najveće grada u državi koji je imao preko dva milijuna stanovnika. Trenutno je u gradu između 900 000 i milijun i pol civila po raznim procjenama, a izvještaji iz grada govore da im ponestaje osnovnih potrepština.

Alaa Al-Marjani / REUTERS
Oklopno vozilo iračke vojske u ofenzivi na Mosul

Prema nekim izvješćima, dio vođa i boraca ISIS-a već je pobjegao iz grada, najvjerojatnije prema Siriji, ali se smatra da bi u Mosulu još uvijek moglo biti oko 5000 džihadista. Strahuje se da bi oni tijekom ofenzive na grad mogli koristiti civile kao živi štit, a prema prvim informacijama s rubova grada, veliki dio terena su minirali i postavili razne zamke za irački vojsku i Pešmerge.

No, iz Mosula također dolaze informacije da se među stanovništvom sprema pobuna protiv ISIS-a koja bi treba buknuti u trenutku kada vojska počne s najžešćim napadima na položaje džihadista.

Zohra Bensemra / REUTERS
Postrojbe Pešmerga pucaju iz protuavionskog topa tijekom operacije oslobađanja Mosula

U gradu se donedavno nalazio i samoproglašeni kalif Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, a sada se smatra da je pobjegao na sjever Iraka. No, o njegovom eventualnom boravištu nema pouzdanih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:23