SUZDRŽAVAJU SE

Iran ne šalje veleposlanika u Švedsku zbog spaljivanja Kurana: ‘Proces je odgođen, dali su dozvolu za oskvrnuće‘

Teheran poručuje da je proces upućivanja odgođen zbog toga što je švedska vlada izdala dozvolu za oskvrnuće svetog Kurana

Prosvjednik u Švedskoj pali Kuran

 Stefan Jerrevang/Afp/Profimedia/Stefan Jerrevang/afp/profimedia

Iran će se suzdržati od slanja novog veleposlanika u Švedsku u znak prosvjeda zbog spaljivanja Kurana ispred džamije u Stockholmu, rekao je u nedjelju iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian.

Muškarac je poderao i zapalio Kuran ispred središnje džamije u Stockholmu u srijedu, prvog dana muslimanskog blagdana Kurban-bajrama.

Švedska policija optužila je čovjeka koji je zapalio svetu knjigu za agitaciju protiv etničke ili nacionalne skupine.

U novinskom intervjuu on je sebe opisao kao iračkog izbjeglicu koji želi da se Kuran zabrani.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak švedskog otpravnika poslova kako bi osudilo ono što je, kako su rekli, uvreda najsvetijih islamskih svetinja.

‘Proces je odgođen, dali su dozvolu‘

"Premda su administrativne procedure za imenovanje novog veleposlanika u Švedskoj završene, proces upućivanja je odgođen zbog toga što je švedska vlada izdala dozvolu za oskvrnuće svetog Kurana", rekao je Amirabdolahian na Twitteru u nedjelju.

Nije precizirao koliko dugo Iran neće poslati veleposlanika u Švedsku.

Premda je švedska policija odbila nekoliko nedavnih zahtjeva za prosvjede protiv Kurana, sudovi su poništili te odluke, rekavši da krše slobodu govora.

U svojoj dozvoli za prosvjede u srijedu, švedska policija je rekla da, iako to "može imati vanjskopolitičke posljedice", sigurnosni rizici i posljedice povezani sa spaljivanjem Kurana nisu bili takve prirode da bi se zahtjev trebao odbaciti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:23