NEOČEKIVANI RASPLET

Iranski vođa pristaje na dogovor sa Zapadom o nuklearnom programu: ‘Imamo jedan uvjet...‘

Nema ničeg lošeg u sporazumu (sa zapadom), no u infrastrukturu naše nuklearne industrije se ne smije dirati, rekao je ajatolah

Ajatolah Ali Khamenei

 -/Afp

Vrhovni vođa Irana je u nedjelju, usred zastoja u pregovorima između Teherana i Washingtona o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekao da je dogovor sa zapadom o iranskom nuklearnom programu moguć ako bi nuklearna infrastruktura u zemlji ostala nepromijenjena.

Višemjesečni neizravni pregovori između Teherana i Washingtona o obnavljanju nuklearnog sporazuma sa šest velesila su zastali od rujna, a obje se strane međusobno optužuju zbog nerazumnih zahtjeva.

Ajatolah Ali Hamenei oprezno je odobrio mogućnost obnavljanja sporazuma nekoliko dana nakon što su Teheran i Washington porekli da se približavaju privremenom dogovoru, prema kojem bi Teheran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za slabljenje sankcija.

"Nema ničeg lošeg u sporazumu (sa zapadom), no u infrastrukturu naše nuklearne industrije se ne smije dirati", rekao je Hamenei, prema državnim medijima.

Glasnogovornik američkog State Departmenta je odbio komentirati Hameneijeve izjave, ponovivši stav administracije predsjednika Joe Bidena da su Sjedinjene Američke Države "predane tome da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje".

"Vjerujemo da je diplomacija najbolji način da se postigne cilj na provjerljivoj i trajnoj osnovi, no predsjednik je također bio jasan da nijednu opciju nismo maknuli sa stola", rekao je, aludiravši na mogućnost vojnog djelovanja.

"Nećemo karakterizirati narav izjava iranskog vođe", dodao je glasnogovornik.

Sporazumom iz 2015. ograničeno je iransko obogaćivanje uranija kako bi Teheranu bilo teže razviti nuklearno oružje, a zauzvrat su ukinute međunarodne sankcije.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump je napustio sporazum 2018. i ponovno uveo sankcije koje su osakatile iransko gospodarstvo, zbog čega je Teheran postupno premašio ograničenja dogovorena sporazumom i oživio američke, europske i izraelske strahove da Iran nastoji posjedovati atomsku bombu.

Hamenei je ponovio višegodišnji službeni stav zemlje rekavši da Islamska Republika nikada nije htjela izgraditi nuklearnu bombu.

"Optužbe o tome da Teheran želi nuklearna oružja su laž i oni to znaju. Ne želimo nuklearno oružje zbog naših religijskih uvjerenja", rekao je Hamenei.

Hamenei, koji ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima, rekao je da bi nuklearne službe u zemlji trebale nastaviti surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju Ujedinjenih naroda (IAEA) "pod okvirom jamstava". Međutim, Hamenei je pozvao iranske vlasti da ne popuštaju "pretjeranim i pogrešnim zahtjevima" IAEA-a, dodavši da treba poštovati zakon koji je 2020. izglasan u iranskom tvrdolinijaškom parlamentu.

Teheran će, prema tom zakonu, onemogućiti IAEA-u da provodi inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i pojačati obogaćivanje uranija ako se sankcije ne ukinu.

"To je dobar zakon, koji se mora poštovati i ne (smije) kršiti davanjem pristupa i informacija (IAEA-u)", kazao je Hamenei.

IAEA je prošli mjesec objavila da je došlo do ograničenog napretka u sporovima s Iranom, uključujući i ponovno postavljanje neke opreme za nadzor, koja je prvotno postavljena prema sporazumu iz 2015. i koju je Teheran prošle godine uklonio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:20