DOSTOJANSTVEN POKOP

Irska vlada dopustila ekshumaciju beba umrlih u bivšem katoličkom domu za samohrane majke

Prema tadašnjem katoličkom učenju, djeca rođena izvan braka nisu krštena i stoga im je bio zabranjen katolički pogreb
Plahte s imenima umrle djece vezane su uz ogradu bivšeg doma za neudane majke u Tuamu, gdje je otkrivena masovna grobnica
 Profimedia, Press Association

Irska vlada je objavila u utorak da je dopustila ekshumaciju beba iz zajedničke grobnice u bivšem katoličkom domu za neudane majke u Irskoj kako bi bile dostojanstveno pokopane.

Tijekom iskapanja 2016. i 2017. pronađena je velika količina posmrtnih ostataka beba u bivšem domu Sveta Mary u Tuamu, na zapadu Irske.

Irska ministrica za djecu i mlade Katherine Zappone je u priopćenju istaknula da će sva djeca biti identificirana, ukoliko će biti moguće, te dostojanstveno pokopana.

Tijekom putovanja pape Franje u Irsku u kolovozu, prosvjednici su upozorili na zlostavljanja koje je provodila Katolička Crkva u Irskoj.

Povjesničarka Catherine Corlesse istraživala je smrtovnice 797 djece, većinom beba koje su umrle u tom domu, ali je pronašla samo jedan odgovarajući grob na lokalnom groblju.

Povjesničarka je zaključila da su bebe, koje su po podacima iz doma većinom umrle od pothranjenosti i zaraznih bolesti, pokopane u zajedničkoj grobnici bez kršćanskog obreda.

Prema tadašnjem katoličkom učenju, djeca rođena izvan braka nisu krštena i stoga im je bio zabranjen katolički pogreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49