REAGIRALO I DRŽAVNO TUŽITELJSTVO

ISIS U HRVATSKOM SUSJEDSTVU Stigle uznemirujuće prijetnje zloglasne terorističke organizacije, policija u BiH: 'Ovo je jako ozbiljno'

 Ilustracija/REUTERS

Teroristička skupina Islamska država zaprijetila je smrću skupini imama koji deluju kao službenici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a policija te prijetnje uzima ozbiljno i o svemu je izvijestila i državno tužiteljstvo, prenijela je u srijedu regionalna televizija N1.

Prema informacijama iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) islamistički teroristi prijetnje su uputili osmorici imama. Iz te su agencije pojasnili kako poduzimaju mjere sukladno svojim zakonskim ovlastima pa je u sve uključeno i Tužiteljstvo BiH.

Postojanje prijetnji potvrdili su iz sjedišta IZ u Sarajevu, no oni ističu kako neće dopustiti da ih se na taj način zastraši i onemogući u obavljanju zadaće koja im pripada.

- Ni nas ni naše imame ne mogu zastrašiti i prisiliti nas da prihvatimo njihovo neislamsko ponašanje kao islamsko. Oni računaju na to da će takvim porukama zatrašiti našu javnost, ali mi im u tome nećemo pomagati - stoji u pisanoj izjavi Islamske zajednice u BiH.

Ističu kako ih u vezi s ovim prijetnjama policija do sada nije kontaktirala kao i da imami nemaju nikakvu zaštitu jer je to neizvedivo s obzirom da su raspoređeni u gotovo svakom gradu i selu.

Iz Islamske zajednice u BiH poručili su kako prijetnje terorista pokazuju da su baš oni i njihova ideologija najveća prijetnja upravo muslimanima.

Službeno priznata Islamska zajednica u BiH godinama se protivi svakoj radikalizaciji muslimana i odlučno stoji u obrani tradicionalnog i umjerenog islama, kakav se stoljećima prakticira u toj zemlji.

U IZ jasno su se distancirali od djelovanja 64 nelegalna džemata koje su uspostavili radikalni propovjednici te su inzistirali na njihovu raspuštanju ili integriranju u zakonite strukture.

Do roka, koji je istekao u travnju 2016. godine, dio takvih džemata pristao je na zahtjeve vodstva zakonite Islamske zajednice, no njih 22 odbili su integraciju.

Pretpostavka je kako su oni nastavili djelovati s pozicije islamskog radikalizma, a ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u utorak je izjavio kako je izvjesno da takve zajednice i dalje služe kao središta za novačenje novih pristalica i potencijalnih terorista.

I on i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdili su kako policijske agencije u BiH trenutačno u svojim evidencijama imaju na stotine osoba za koje se smatra da bi mogli počiniti terorističke napade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:42