APLIKACIJA UČI DJECU ARAPSKA SLOVA

Islamska država objavila aplikaciju Huroof namijenjenu djeci

Prije mjesec dana svoju apliakciju izdali i Talibani iz Afganistana
Naslovna strana aplikacije Huroof
 Screenshot

Islamska država je navodno napravila aplikaciju za djecu kako bi naučili arapsku abecedu uz pomoć pištolja, tenkova i topova i trenutno je dostupna na Android uređajima javlja The Guardian.

Aplikacija je namijenjena za pametne telefona i zove se Huroof što znači abeceda ili slova na arapskom. Huroof daje detaljne upute kroz arapsku abecedu te nudi igrice i jednu a capella islamsku pjesmu kako bi što lakše zapamtili abecedu.

Caleb Weiss, koji o aplikaciji piše u Long War Journalu, piše da je pjesma „puna džihadističke terminologije“.

Aplikacija je očito namijenjena djeci, a uz oružja sadrži i zvijezde, cvijeće, balone koji ublažavaju vojnu tematiku.

Dio Islamske države koji je zadužen za propagandu, Library of Zeal, objavila je aplikaciju na svom kanalu na zaštićenom servisu za poruke Telegram, ali i na drugim stranicama za dijeljenje sadržaja.

U novinskom priopćenju, koje uključuje screenshote aplikacije i link za njen download, piše da „uči mladunčad slova abecede“. Islamska država svoje militante zove „lavovi“, a njihovu djecu „mladunčad“.

Iako je grupa već objavila nekoliko aplikacija kao dio svoje propagande, ovo je prva koja je namijenjena za djecu. Iz servis za poruke Telegram prošle su godine rekli da poduzimaju mjere kako bi blokirali Islamsku državu da koristi njihove usluge, a u studenom su blokirali 78 kanala koje je koristila teroristička skupina.

Samo mjesec dana prije nego li je ISIL objavio Huroof, Talibani iz Afganistana su izašli s aplikacijom Alemarah kako bi doprijeli do veće publika sa svojim sadržajima piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:37