PLANIRALI BOMBAŠKI NAPAD

Islamski ekstremisti dobili ukupno 100 godina zatvora

Šest islamskih ekstremista, osuđenih za planiranje napada na skup desničarske Engleske obrambene lige u Yorkshireu, osuđeni su jučer na više od 100 godina zatvora.

Osvetničko nasilje

Jewel Uddin (27), Omar Mohammed Khan (31) i Zohaib Ahmed (22) osuđeni su na 19,5 godina, a Mohammed Hasseen (24), Anzal Hussain (25) i Mohammed Saud (23) na 18 godina i devet mjeseci iza rešetaka. U obrazloženju presude sudac je rekao kako njih šestorica, planirajući napad bombama, vatrenim oružjem i noževima, ne bi prouzročili samo direktnu štetu na skupu, nego i onu dugoročnu - svojimčinom pokrenuli bi val osvetničkog nasilja, s kojim se britanske vlasti ionako hrvaju u posljednje vrijeme, točnije od ubojstva britanskog vojnika usred bijela dana koja su počinila dva britanska islamista nigerijskih korijena.

U međuvremenu je policija uhitila četvoricu tinejdžera - u dobi od 17 18 godina - zbog sumnje da su imali veze s požarom koji je buknuo u internatu islamske škole u južnom Londonu. U trenutku požara u internatu je bilo 128 djece, od koje su dvojica dječaka zatražila liječničku pomoć.

Izgorio islamski centar

Podsjetimo, samo nekoliko dana ranije je požar, za koji se smatra da je podmetnut, do temelja uništio jedan islamski centar u sjevernom Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:00