OBJAVLJENE SNIMKE POLICIJSKIH RAZGOVORA S 'UBOJICOM SA SKUTERA'

Ispovijest krvnika: Zamišljao sam kako ću ubijati ljude na ulici, policajce...

PARIZ - Francuska nacionalna televizija TF1 objavila je u jednom od svojih popularnih večernjih magazina dijelove razgovora policijskih pregovarača s “ubojicom sa skutera” Mohamedom Merahom koji je između 11. i 19. ožujka ove godine ubio sedmero ljudi na jugu Francuske; troje djece ispred židovske škole, rabina i trojicu francuskih vojnika.

Više od četiri i pol sata razgovora snimljeno je 21. i 22. ožujka ove godine tijekom 32-satne opsade njegova apartmana u francuskom gradu Toulousu, a koji su se odvijali prije nego što je policija ubila terorista.

Objavljeni transkripti potvrdili su kako ovaj samoprozvani islamistički esktremist, koji je tvrdio da je povezan s al-Qa’idom, ni u jednom trenutku nije zažalio zbog ubojstava, ali i da je imao namjeru nastaviti svoje ubilačke pohode.

Nije želio biti uhićen

Snimka je također potvrdila kako je ovaj 23-godišnji Francuz alžirskog porijekla zasigurno ne bi pristao na uhićenje. Merah je smirenim tonom poručio policiji kako zna da ga mogu ubiti, no i kako je spreman preuzeti taj rizik.

- Nisam to napravio kako bih dopustio da me uhvatite. Znam kako radite, ali ne zaboravite da imam oružje u rukama i znam da me možete ubiti, ali preuzimam taj rizik. Sada znate da je pred vama čovjek koji se ne boji smrti.

Slomljene obitelji

Ja volim smrt više nego što vi volite život - rekao je pregovaračima. Iz snimke je također jasno da je ubojica iz Toulousea bio spreman nastaviti svoj ubilački pohod sličan napadu pred židovskom školom u Toulouseu, a njegov je cilj bio nasumično ubijanje francuskih vojnika koji su bili u vojnoj misiji u Afganistanu, kao i njihovih saveznika iz policije i žandarmerije. O svojem napadu na židovsku školu u Toulouseu u kojem je ubijeno troje djece židovske škole i rabin, Merah je pregovaračima rekao kako toga jutra škola nije bila njegov cilj.

Snimku krvoprolića Merah je putem USB priključka poslao poštom na pariško sjedište TV postaje Al-Jazeera , no njezino je objavljivanje u javnosti zabranjeno. Trenutačno se u francuskim medijima vode žustre polemike je li francuska TV postaja trebala objaviti dijelove razgovora koji su se vodili između Meraha i policijskih pregovarača te je li njihovo objavljivanje bilo u funkciji senzacionalizma ili prava građana na informiranje. Objavu su osudili i odvjetnici žrtava.

- Njihovim objavljivanjem pokazan je i nedostatak poštovanja prema obiteljima ubijenih žrtava - potvrdio je i sam ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls, pogotovo zato što se objavljivanje dogodilo u trenutku sudskog ispitivanja svih okolnosti ubojstva Mohameda Meraha. U tijeku je istraga kako je snimka četiri i pol sata pregovaranja s Merahom uopće dospjela u javnost.

Trenirao s al-Qa’idom

S francuske nacionalne televizije TF1 uvjereni su u ispravnost svojih postupaka, s obzirom na to da, prema njihovim uvjerenjima, snimka sadrži veliku informativnu vrijednost jer “vidjeli smo kako je Merah trenirao svoju odlučnost s Al-Qa’idom”. Također su istaknuli kako su bili obazrivi prema obiteljima žrtava, s obzirom na to da nije objavljena integralna verzija višesatnog razgovora, tek njezini dijelovi.

Inače, slučaj Merah svojevrsna je pljuska francuskom pravosuđu i borbi protiv sve prisutnijeg terorizma jer se Merah nije ozbiljnije pratio, iako se znalo da je povezan s radikalnim islamistima i al-Qa’idom te da je odlazio u Pakistan i Afganistan.

‘Više ja volim smrt, nego što vi volite život’

O uhićenju i mogućoj predaji

“Bit ću jasan. Nisam to učinio da bih dopustio da me uhitite. Znam kako vi radite, ali ne zaboravite da imam oružje u rukama, i znam da me možete ubiti, ali preuzimam taj rizik.”

“Sada znate da je pred vama čovjek koji se ne boji smrti, ali ja volim smrt više nego što vi volite život.”

O odlascima u Pakistan i Afganistan

“Mislite li da sam odlazio u Pakistan i Afganistan kao turist? Tko je vidio turizam u tim zemljama?”

“Treniran sam da postanem pakistanski taliban.”

O napadu na židovsku školu u Toulouseu

“Uzeo sam skuter i otišao sam samo tako, bez ikakve namjere. Na kraju dana to je bila moja namjera, ali ujutro kad sam se probudio to nije bio moj cilj.”

O novim krvoprolićima

“Zamišljao sam da ću imati muda ući i u policiju, ubiti policajca na prijamu, ljude na ulici i žandare koji kruže u autima, na crvenim svjetlima...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:53