BORUT ŠUKLJE

ISPOVIJEST ŠEFA KABINETA JANEZA DRNOVŠEKA 'Rehn se jako ljutio na Sanadera jer je on pregovore s EU naprosto prekinuo'

- ARHIVSKA FOTOGRAFIJA- Slovenija, 130110.Borut Suklje.Foto: DELO / CROPIX
 DELO / CROPIX

Unatoč tome što je Hrvatska pokrenula proceduru za izlazak iz granične arbitraže sa Slovenijom taj će se proces uz potporu Europske unije nastaviti, a arbitražnu presudu treba očekivati na početku iduće godine, tvrdi nekadašnji šef kabineta pokojnog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka koji je tijekom karijere službovao i kao veleposlanik u Beogradu, a sada djeluje kao nezavisni analitičar i međunarodni konzultant.

"U rujnu možemo očekivati odluku arbitražnog suda o imenovanju dvaju novih sudaca koji će nadomjestiti slovenskog i hrvatskog nacionalnog arbitra, dok bi konačna presuda mogla uslijediti početkom iduće godine", naveo je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka Borut Šuklje koji je kao mudar potez ocijenio prošlotjednu odluku vlade premijera Mire Cerara da odluku o slovenskom nacionalnom arbitru prepusti predsjedniku arbitraže Gilbertu Guillaumeu.

"Odluka o nastavku arbitraže imat će veliko značenje i za rješenje drugih graničnih sporova Hrvatske sa susjednim državama jer će se tako afirmirati načelo dogovora o arbitraži uz pomoć trećeg", naveo je Šuklje.

On tvrdi da je arbitražni način rješavanja otvorenih pitanja na Balkanu zapravo model za sve države iz regije koje žele u Europsku uniju, te da ga je on još 2005. godine dok je bio slovenski veleposlanik u Beogradu preporučio Olliju Rehnu, finskom političaru koji je kasnije preuzeo položaj europskom povjerenika za proširenje EU.

On tvrdi da je Rehna ljutilo što je kasnije bivši hrvatski premijer Sanader sprječavao da se realiziraju sporazumi koje je pred ulazak Hrvatske u EU predlagala Slovenija, te da nije točno da je Slovenija blokirala ulazak Hrvatske u EU graničnim pitanjem nego da se radilo o tome da je Sanader "prekinuo pregovore sa Slovenijom i Europskom unijom", a tadašnjem ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću dao instrukciju da proces ulaska u EU i pregovore o granici sa Slovenijom treba posve odvojiti, što je po Šukljeovoj ocjeni bilo nerealno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:33