MEMOARI TAJNOG AGENTA

ISPOVIJEST ŠPIJUNA MI5 'Kako sam se uvukao među krvoločne džihadiste i njihovom vođi podvalio Hrvaticu'

Za svoju ekstremističku 'braću' on je bio obraćenik na islam, fanatično odan militantnim ciljevima i spreman na izvođenje terorističkih akcija. Danac Morten Storm je zapravo bio špijun MI5. U svojoj knjizi je otkrio kako je pomogao u likvidaciji terorističkog vođe 'Šeika'.

ISPOVIJEST DVOSTRUKOG AGENTA IZ DANSKE ‘Najponosniji sam što sam Hrvaticu stavio u al-Qa'idu’

Anvar al-Avlaki zvani 'Šeik' je bio Amerikanac arapskog podrijetla koji je pobjegao iz SAD-a nakon 11. rujna 2001., upozoren da mu je FBI na tragu. Zatim je postao jedan od vođa militantne skupine stacionirane u Jemenu, a ugled među islamističkim ekstremistima mu je bio sličan onome Osame bin Ladena.

Storm je 2009. doputovao u Jemen da bi susreo 'Šeika' kojeg je već otprije poznavao. Storm je prividno bio odan islamističkim ciljevima, ali je u stvari odbacio islamsku vjeru i postao špijun CIA-e i britanske obavještajne službe. Neko vrijeme je doista bio odan ciljevima islamističkih skupina, ali je ubrzo zgrožen civilnim žrtvama njihovih akcija promijenio stranu.

Morten Storm je dobio zadatak od 'Šeika' da krene u Europu i tamo privuče militante koji će zatim s njim doći u Jemen i tu se obučavati za terorističke napade na Zapad.

Povezanost Avlakija s ubojicom Nidalom Hasanom koji je u vojnoj bazi u Teksasu ubio 13 ljudi je dovela 'Šeika' na vrh CIA-ine liste terorista s kojima se odmah mora razračunati.

Zatim se dogodio neuspješni pokušaj rušenja aviona nad SAD-om kojeg je namjeravao počiniti mladi nigerijski musliman, koji je u svom rublju u avion unio eksploziv. Ispostavilo se da je njegovu akciju isplanirao Avlaki. Tad su američke tajne službe odlučile ukloniti 'Šeika'.

Storm je bio dirnut bliskošću koju je prema njemu osjećao Avlaki i pokušao je pronaći način kako da ga izruči američkim vlastima, a da ipak ostane na životu. To se ipak nije pokazalo mogućim.

Prilika za akciju usmjerenu protiv 'Šeika' se pojavila kad ga je on zamolio da mu pomogne pronaći ženu. Storm je putem Facebooka došao u kontakt s prekrasnom Hrvaticom Irenom koja je promijenila ime u Amina nakon preobraćenja na islam. Amina je bila fanatično odana idejama islamista.

Plan CIA-e je bio da u njezinu prtljagu potajno postavi opremu za lociranje koja bi Amerikancima otkrila točnu 'Šeikovu' lokaciju u Jemenu. Stormu je ponuđena novčana nagrada od 250,000 dolara za provođenje ove akcije.

Sve je dobro prošlo prilikom dovođenja Amine u Jemen. Ali tada je sve krenulo po zlu.

Prema instrukcijama opreznog Al Qaidinog vodiča koji je Aminu vodio u selo u kojem se nalazio 'Šeik', ona je svoju prtljagu odbacila u pustinji tako da uređaj za lociranje nije s njom stigao do Avlakijevog doma.

Nakon toga su Amerikanci privremeno zamrznuli komunikaciju sa Stormom, da bi ju nastavili 2011. godine. Avlaki je u međuvremenu, nakon smrti Osame bin Ladena postao najvažniji teroristički vođa, a Amerikanci su bili očajni što mu ne mogu ući u trag. Kad im je to ipak pošlo za rukom, došlo je do pokušaja likvidacije projektilom ispaljenim na kamion. Pokušaj nije uspio jer je Avlaki u zadnji čas izašao iz vozila. 'Šeik' je Stormu tada poslao e-mail s komentarom 'Uf, ovo je bilo blizu!

Storm je angažiran u namjeri da se ponovno locira Avlakija. Njemu je CIA ponudila 5 milijuna dolara ako uspije dovesti do likvidacije 'Šeika'. Plan je bio da Storm krene u Jemen i dođe u kontakt sa svojim starijim 'bratom'. Američki špijun je bio pažljivo pripreman za ovu akciju. Dolazeći u Jemen, Storm je sa sobom donio niz stvari koje je od njega zatražio 'Šeik'.

U glavnom jemenskom gradu Storm je 'Šeikovom' kuriru uručio potrepštine koje je teroristički vođa zatražio, a među kojima je bio i hladnjak u kojem je bila skrivena oprema za lociranje. Storm je očekivao da će on osobno dobiti naređenje da krene likvidirati Avlakija, ali jednog dana je upalio televizor i saznao da je u akciji američkih dronova ispaljivanjem projektila na kamion u jemenskoj pustinji likvidiran Avlaki i još šest Al Qaidinih vođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:52