NEHUMANI UVJETI

ISPOVIJESTI ZLOSTAVLJANIH RADNIKA KĆERI AMERIČKOG PREDSJEDNIKA Procurili okrutni detalji iz tvornice odjeće s potpisom Ivanke Trump

Ivanka Trump
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Zaposlenici u tvornici odjeće s potpisom Ivanke Trump požalili su se na verbalno zlostavljanje, nemoguće zahtjeve i nehumane uvjete u kojima zarađuju za kruh. Tvrde kako su toliko malo plaćeni da ne mogu prehraniti obitelj, zastrašuju ih protiv udruživanja u sindikate, a ženama se nude bonusi ako ne uzimaju slobodne dane dok imaju mjesečnicu.

The Guardian je razgovarao s više od desetak radnika u tvornici u Subangu u Indoneziji, gdje zaposlenici opisuju da je plaća, koja je jedna od najnižih minimalnih plaća u Aziji, a da se radi jako puno, a često i prekovremeno.

Ove pritužbe radnika dolaze samo tjedan dana nakon što su radnički aktivisti istraživali moguća zlostavljanja u tvornici. Aktivistička grupa tvrdi da je otkrila niz nepravilnosti, uključujući plaće koje su ispod kineske zakonskog minimalca, menadžere koji su verbalno zlostavljali radnike kao i 'kršenje prava žena'.

U tvornici Buma zaposleno je trenutno 2759 radnika. Tri četvrtine su žene, a mnoge su majke baš poput Alije, koja im šalje gotovo sav prihod jer si ne može priuštiti život s njima.

Alia kaže kako su plaće toliko male da ona i njezin suprug svoje dvoje djece, koji žive s bakom i djedom, vide tek jedan vikend u mjesecu, kada si mogu priuštiti novac za gorivo. Alia zarađuje 2.3 milijuna rupija ili oko 1100 kuna mjesečno. Mnogi u tvornici znaju tko je Ivanka Trump. Alia je primijetila etikete s njezinim imenom prije jedno godinu dana. Kad su joj novinari spomenuli knjigu Ivanke Trump o ženama na radnom mjestu, samo se nasmijala. želi samo, kaže, da vidi svoju djecu više od jednom mjesečno.

Sita (23) kaže kako ne može više podnijeti da radi prekovremene sate koji joj nisu plaćeni, no ima i onih koji drugačije misle.

Mladoj neudanoj ženi Yumi drago je jer radi u Bumi.

- Moji roditelji su poljoprivrednici i to je naporan posao. Ovdje barem postoji klima-uređaj.

Žene koje su stalni zaposlenici u tvornici Buma dobivaju određene ustupke: imaju tri mjeseca plaćenog porodiljnog dopusta (obično podijeljen između šest tjedana trudnoće i šest tjedana nakon poroda), zdravstveno osiguranje i mjesečni bonus od 10,50 dolara, u slučaju da ne uzmu slobodne dane tijekom mjesečnice.

Sedam radnika izjavilo je da su bili podvrgnuti verbalnom zlostavljanju, najčešće su nazivani 'životinjama, idiotima i majmunima', a kažu kako je to uobičajeno.

Osim toga, Buma ima obrazac otpuštanja radnika neposredno prije Ramazana nakon čega ih zaposle mjesec kasnije, kako bi izbjegli plaćanje 'odmora u vjerske svrhe'. Naime, indonezijski zakon propisuje da svi radnici imaju pravo na odmor u skladu s njihovom religijom.

Niti jedan od radnika koji je razgovarao s Guardianom nije izrazio želju za pridruživanjem sindikatu, navodeći strah od otpuštanja i opće mišljenje da njihov posao nije toliko loš. Primjerice, jedna je radnica rekla kako je "dobrovoljno" radila prekovremeno gotovo svaki dan, jer nikad nisu ispunjavali zadane ciljeve.

Ivankinu je brendu tijekom kampanje njezina oca neto prodaja porasla za gotovo 18 milijuna dolara, prema podacima G-III.

Odjel za odnose s javnošću Ivanke Trump nije želio komentirati ovu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:59