ISPRAVAK TEKSTA

Ispravljena pogrešna navođenja: U Gazi nije otkriven podzemni grad, postojanje mreže tunela poznata je informacija

Mreža tunela se prema nekim procjenama sastoji od 1.300 pojedinačnih tunela ukupne dužine od oko 500 kilometara
 Said Khatib/Afp

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Jutarnjeg lista 31. listopada ponovno se aktualizirala priča o podzemnim tunelima u Gazi. Članak donosi priču o otkrivenim podzemnim tunelima u Gazi te predstavlja svojevrsnu kompilaciju različitih informacija i izjava o mreži tih tunela, uključujući navode iz članaka koje su prethodno objavila lokalna izdanja portala Deutsche Welle i Voice of America. Provjerom utvrđivača činjenica, raskrinkavanje.ba, utvrđeno je da je riječ o već poznatim informacijama te da, u međuvremenu, ne donose nove informacije o njihovom izgledu i rasprostranjenosti niti su u njima objavljene nove fotografije i/ili snimci iz područja koje je trenutno zahvaćeno ratom. Ispravni podaci su naknadno, 29. studenog, dodani u članak, čime mu je dan potpuni kontekst. Iz teksta su pritom maknute i arhivske fotografije tunela u Gazi koje nisu snimljene u aktualnom ratu.

Već se u nekoliko navrata pisalo da je pojas Gaze veličine otoka Brača.

Naš otok je dug oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu.

I sad zamislite da su ispod Brača prokopani brojni tuneli u dužini od 500 kilometara. To je najveća mreža tunela na svijetu, kažu da je to Gaza ispod Gaze. Dio njih Hamas je navodno čak elektrificirao i uveo vodu, u ‘posebne‘ sektore je navodno uvedena i klimatizacija. U ovom je trenutku važno napomenuti, kao što je utvrdio provjerivač činjenica raskrinkavanje.ba, da nema nikakvih novih informacija o izgledu tih tunela.

John Spencer iz američke vojne akademije West Point je naveo da je "Podzemni kompleks koji se širi Pojasom Gaze je problem prepun podmuklih zamki, za to ne postoji savršeno rješenje."

Mreža tunela se, kako se može pročitati u nekim izvještajima i procjenama, sastoji od 1.300 pojedinačnih tunela ukupne dužine od oko 500 kilometara. Neki tuneli se nalaze na dubini i do 70 metara ispod površine. Većina tunela je, kako se piše, visoka oko dva metra, te široka dva metra, pisao je pak Deutsche Welle.

Drugi pak navode da se tuneli nalaze na čak 80 metara dubine, te su neke prostorije puno veće i šire. Navodno su obložene armiranim betonom, imaju ventilaciju i osposobljene su za dugotrajno stanovanje ispod zemlje.

Vojni stručnjaci pretpostavljaju da se u tim tunelima, između ostaloga, nalazi i oko 200 talaca koje je Hamas oteo tijekom terorističkog napada na Izrael 7. listopada. Tuneli navodno služe ponajprije kao skladišta oružja, hrane i vode, osim toga tamo se nalaze generatori, gorivo i druga oprema. Stručnjaci pretpostavljaju da se u podzemlju skriva i jedan dio Hamasovog vodstva.

Podzemni tuneli izvorno su korišteni kao instrument za zaobilaženje blokade između Pojasa Gaze i Egipta, a kasnije i Pojasa Gaze i Izraela – kako bi se preko njega švercalo robu, o čemu je izvještavala Al Jazeera. Reporteri BBC-a su 2015. godine posjetili i snimili unutrašnjost jednog od tunela u blizini granice s Izraelom, navodeći da im je jedan od lokalnih sagovornika potvrdio da je “tunel bio korišten u prošlom ratu, a bit će korišten i u narednom”, kako prenosi provjerivač činjenica raskrinkavanje.ba. Zbog pojačanih izraelskih ulaganja u sustave nadzora uz pomoć dronova i drugih elektronskih špijunskih uređaja Hamas je navodno investirao sve više novca u širenje mreže tunela.

Izrael raspolaže takozvanim "Bunker Buster" bombama, koje se probijaju duboko u pod zemlju. No, Pojas Gaze je jedno od najgušće naseljenih područja svijeta, područje koje s jedne strane blokira Izrael, a s druge (uglavnom) i Egipat, dugo oko 40 kilometara, a široko između šest i 14 kilometara, na kojem živi oko 2,2 milijuna stanovnika. Čak i kada bi vojska Izraela znala gdje se tuneli nalaze, bombardiranje bi bilo ekstremno komplicirano zbog specifičnih karakteristika Pojasa Gaze – možda čak i nemoguće.

Izrael je osim toga već koristio takozvane "precizne bombe", kako bi neke tunele tako zatvorio ili učinio neprohodnima.

Raščišćavanje i urušavanje tih tunela bit će ključno ako Izrael želi da demontira Hamas. Ali borbe u gusto naseljenim urbanim područjima i kretanje u podzemlju mogli bi izraelskoj vojsci oduzeti neke od njenih tehnoloških prednosti, dok bi Hamasu dale prednost i iznad i ispod zemlje, piše Glas Amerike.

Tunelski rat je bio obilježje povijesti, od rimske opsade starogrčkog grada Ambrakije do ukrajinskih boraca koji su držali ruske snage u 24 kilometra tunela iz sovjetskog doba ispod mariupoljske željezare i čeličane Azovstal oko 80 dana u 2022.

Razlog je jednostavan: bitke u tunelima se smatraju nekima od najtežih za borbu za vojsku. Odlučan neprijatelj u sistemu tunela ili pećina može odabrati gdje će borba započeti - i često odrediti kako će se završiti - s obzirom na obilje mogućnosti za zasjedu.

To je posebno točno u Pojasu Gaze, gdje se nalazi Hamasov sistem tunela koji je Izrael nazvao "Metro".

Kada su Izrael i Egipat uveli kaznenu blokadu Gaze nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad teritorijem 2007. godine, militantna grupa je proširila izgradnju svoje mreže tunela na krijumčarenje oružja i druge krijumčarene robe iz Egipta. Dok je Egipat kasnije zatvorio većinu tih prekograničnih tunela, sada se vjeruje da Hamas ima ogromnu podzemnu mrežu koja se proteže širom Gaze, što mu omogućava da prenosi oružje, zalihe i lovce van vidokruga izraelskih dronova.

Yehiyeh Sinwar, Hamasov politički lider, tvrdio je 2021. da je militantna grupa imala 500 kilometara tunela.

"Počeli su da govore da su uništili 100 kilometara Hamasovih tunela. Kažem vam da tuneli koje imamo u pojasu Gaze premašuju 500 kilometara", rekao je Sinwar nakon krvavog 11-dnevnog rata s Izraelom.

Izraelska vojska zna za prijetnju najmanje od 2001. godine, kada je Hamas koristio tunel za detonaciju eksploziva ispod izraelske granične postaje. Od 2004. godine, odred izraelske vojske Samur, ili "lasice", fokusirao se na lociranje i uništavanje tunela, ponekad pomoću robota na daljinsko upravljanje. Oni koji ulaze unutra nose kisik, maske i drugu opremu.

Tijekom rata 2014. godine, militanti Hamasa ubili su najmanje 11 izraelskih vojnika nakon što su se infiltrirali u Izrael kroz tunele. U drugom incidentu, izraelski oficir, poručnik Hadar Goldin, odvučen je u tunel unutar Gaze i ubijen. Hamas od tada navodno drži Goldinove posmrtne ostatke.

Ariel Bernstein, bivši izraelski vojnik koji se borio u tom ratu, opisao je urbanu borbu u sjevernoj Gazi kao mješavinu "zasjeda, zamki, skrovišta, snajperista".

Podsjetio je da tuneli imaju dezorijentirajući, nadrealni efekt, stvarajući slijepe uglove dok su Hamasovi borci iskočili niotkuda da napadnu.

"Bilo je kao da se borim protiv duhova", rekao je. "Ne vidiš ih."

Američke snage koje su se borile u Vijetnamskom ratu borile su se da očiste mrežu od 120 kilometara poznatu kao tuneli Củ Chi, u kojima su se američki vojnici suočavali s uskim uglovima, zamkama i ponekad mračnim uvjetima u predgrađu tadašnjeg Sajgona, Južni Vijetnam. Čak ni nemilosrdno bombardiranje B-52 nikada nije uništilo tunele. Ni ruski udari na ukrajinsku čeličanu 2022.

Ističući koliko je teško uništiti tunele, Amerika je 2017. godine koristila masivni eksploziv protiv sistema tunela grupe Islamska država u Afganistanu nazvanog "majka svih bombi", najvećeg nenuklearnog oružja koje je američka vojska ikada koristila u borbi.

Ipak, u svim tim slučajevima, napredujuća vojska se nije suočila s izazovom koji Izrael sada čini s Hamasovim tunelskim sistemom.

Potencijalne borbe s kojima se suočavaju izraelski vojnici također će biti klaustrofobične i zastrašujuće. Mnoge tehnološke prednosti izraelske vojske će se urušiti, dajući militantima prednost, upozorila je Daphné Richemond-Barak, profesorica na izraelskom Univerzitetu Reichman koja je napisala knjigu o podzemnom ratu.

"Kada uđete u tunel, vrlo je uzak, mračan je i vlažan, i vrlo brzo gubite osjećaj za prostor i vrijeme", rekla je Richemond-Barak za Associated Press.

"Imate taj strah od nepoznatog, tko dolazi iza ugla? ... Hoće li ovo biti zasjeda? Niko ne može doći i spasiti vas. Jedva možete komunicirati s vanjskim svijetom, sa svojom jedinicom."

Ratno polje bi moglo natjerati izraelsku vojsku na vatrene okršaje u kojima bi taoci mogli slučajno biti ubijeni. Eksplozivne zamke također bi mogle detonirati, zakopavajući žive i vojnike i taoce, rekao je Richemond-Barak.

Čak i uz te rizike, rekla je da tuneli moraju biti uništeni kako bi Izrael postigao svoje vojne ciljeve.

"Postoji posao koji treba da se završi i bit će obavljen sada", rekla je ona, a prenosi Glas Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 23:30