KRAH PRIMIRJA

ISTOK UKRAJINE GORI Separatisti krenuli u ofenzivu: 'Pokrenuli su desetke tenkova, puca se na sve strane!'

'Oni napuštaju teritorij, mi ga samo zauzimamo', pohvalio se glasnogovornik separatista
 AFP

Četiri mjeseca nakon sporazuma u Minsku istok Ukrajine ponovno 'gori'. Ukrajinske službe tvrde da su ruski separatisti iz Donjecka pokrenuli veliku ofenzivu i da je ionako krhko primirje jako ugroženo. Obje strane potvrđuju da se oko grada Marinka u okrugu Donbas vode velike borbe, ali i Rusi i Ukrajinci imaju svoju verziju priče što se tamo događa.

- Nažalost, naši vojnici su danas bili primorani ponovno uzeti oružje koje nisu dirali mjesecima. Napad ruskih terorista je počeo u 4 ujutro. Pokrenuli su veliku ofenzivu, potpuno ignoriraju sporazum iz Minska - navodi se u priopćenju ukrajinske vojske, a sličnu verziju imaju i mirovni promatrači.

- Primijetili smo 37 tenkova u blizini Donjecka i 10 tenkova kod Luganska. Dakle, priču o povlačenju teškog naoružanja možete zaboraviti...

Oglasio se i premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

- Za sve je kriva Rusija. Oni potiču teroriste na vojne akcije i krše sporazum iz Minska.

Separatisti iz Donjecka potvrdili su da se na 15 kilometara od grada vode teške borbe... Ipak, njihova verzija priče je nešto drukčija od one ukrajinske.

- Do 7.30 ujutro poginulo je 15 naših vojnika. Ukrajinska vojska je granatirala i rudnik Skočinskoje u kojem je ostalo zarobljeno 375 rudara. Nemaju vode i situacija je izrazito teška. Pogođen je i rudnik Abakumov, ali srećom, u njemu nije bilo nikoga - stoji u priopćenju vojske proruskih separatista, a njihov glasnogovornik Eduard Barušin je dodao:

- Mi u ofenzivi? Ma kakvi, to je potpuno netočno. Oni napuštaju teritorij, mi ga samo zauzimamo - pomalo bizarnu izjavu dao je Barušin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:54