EUROPSKE INTEGRACIJE

IVICA DAČIĆ 'Iako nikad nismo bili bliži Europskoj uniji, Srbija je od nje tako daleko'

Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak da bi odlaganje međuvladine konferencije Srbije i Europske unije (EU), koja je neslužbeno predviđena za siječanj 2014. godine, bilo kontraproduktivno i štetno za dalji proces eurointegracija i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić je, napomenuvši kako postoje incijative pojedinih članica EU da se konferencija održi u ožujku, istaknuo da od razgovora Beograda i Prištine u petak 13. prosinca u Bruxellesu ovisi hoće li međuvladina konferencija biti održana u prosincu, što je također bio jedan od ranijih planova.

"Srbija nije nikad bila bliža Europskoj uniji, ali bez obzira na to što je sada najbliža u povijesti, ona je tako blizu, a tako daleko", rekao je Dačić novinarima na predizbornom skupu za lokalne izbore u beogradskoj općini Voždovac.

Prema njegovim riječima, Njemačka i Velika Britanija se zalažu da se međuvladina konferencija odgodi za ožujak, ocijenivši kako te zemlje za konačnu odluku čekaju izvješće visoke predstavnice EU Catherine Ashton koje će ona napisati nakon dijaloga Beograd-Priština u petak.

U Bruxellesu se u petak očekuje nastavak razgovora tijekom kojih treba biti riješeno pitanje pravosuđa na Kosovu.

"Nadam se da ćemo doći do rješenja i da će Catherine Ashton napisati dobro izvješće. Mislim da je sve urađeno i šteta je da sve bude izgubljeno i da izvješće ne bude pozitivno", ocijenio je Dačić.

Beograd okrivljuje Prištinu da odugovlači u provođenju dogovora koji se odnosi na pravosuđe, a dio je bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u travnju ove godine.

Taj sporazum, čiji su dio bili i lokalni izbori na Kosovu, provedeni u studenom, Beogradu je postavljen kao preduvjet za datum pretpristupnih pregovora sa EU, nakon usvajanja sporazuma najavljen za siječanj 2014., a u optimističkim opcijama čak i za prosinac ove godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:38