OSJETNI NAPREDAK

Iz Kine stigle odlične vijesti za svjetsku ekonomiju! Analitičari: Ovo su glavni razlozi njihovog rasta

Državna agencija smatra kako je razlog rasta ‘snažno vodstvo druga Xija‘. Neovisni ekonomisti više zasluga pripisuju Louisu Vuittonu...

Xi Jinping na dočeku brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve

 Ricardo Stuckert/Afp

Prema preliminarnim procjenama, bruto domaći proizvod (BDP) u Kini u prvom je tromjesečju dosegao 28.499,7 milijardi juana, što je povećanje od 4,5 posto na godišnjoj razini u stalnim cijenama, ili više od 2,2 posto u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine, priopćio je kineski Nacionalni statistički ured.

Kineska agencija Xinhua prenosi da je prošle godine rast bio 3 posto godišnje, a u posljednjem kvartalu 2022. godine 2,9%. Procjene su u ponedjeljak navečer govorile o mogućem rastu od 4%, pa je ovo važno postignuće s pozitivnim posljedicama globalnoj ekonomiji kojoj su na proljetnom summitu MMF-a i Svjetske banke prošli tjedan najavljivali “anemični rast”.

Kineski statističari nemaju dvojbe što je razlog rasta: “U prvom tromjesečju, suočeni s teškim i složenim međunarodnim okruženjem pa teškim zadatcima unaprjeđenja reformi, razvoja i osiguranja domaće stabilnosti, pod snažnim vodstvom Centralnog komiteta Komunističke partije Kine s drugom Xi Jinpingom u središtu, sve regije i odjeli strogo su provodili odluke i dogovore koje su donijeli Centralni komitet KPK i Državno vijeće …” Ništa bez druga Xija.

Primarne su industrije rasle po stopi 3,7%, sekundarne 3,3%, a tercijarne, koje su uprihodile najviše, 16,547.5 milijardi juana, 5,4%, dok je maloprodaja porasla 10,6%. "Vidimo skroman rast industrijske proizvodnje kao rezultat kočenja nametnutog slabljenjem vanjske potražnje u SAD-u i Europi", rekla je Iris Pang, glavna ekonomistica za širu Kinu u ING-u, agenciji Nikkei.

Bloomberg zaključuje da su “oporavak potrošnje (5,8%) i povećanje državnih infrastrukturnih ulaganja pomogli potaknuti rast”. Osobito je porasla prodaja luksuznih proizvoda što je podiglo, primjerice, dionice tvrtke LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Zbog čega je vlasnik, Bernard Arnault, učvrstio položaj najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Capital Economics piše da se "BDP oporavio brže nego što se očekivalo zahvaljujući hitrom povratku u normalu nakon prošlogodišnjih poremećaja uzrokovanih virusom (covida)".

Dobri podatci nisu izazvali znatniju reakciju na tržištima. Japanski Nikkei indeks ojačao je 0,5 posto, dok su cijene dionica u Shanghaiu, Republici Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,8 posto. Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili dublje u negativnom području, no nadoknadili su dio gubitaka nakon objave kineskih podataka. Val iz Kine blago je podignuo vrijednost europskih tržišta. Reuters procjenjuje da je blaga reakcija posljedica zabrinutosti ulagača da bi kineski rast mogao biti jednokratan te da očekuju prigušenije podatke do kraja godine. Agencija navodi i da “napetosti Washingtona i Beijinga/Pekinga i dalje navode ulagače na oprez”.

“Tržište je u fazi čekanja. Pred nama je puno izvješća kompanija, a za nekoliko tjedana i odluka Feda o kamatama”, kaže Angelo Kourkafas, strateg u tvrtki Edward Jones. Inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, no ostali gospodarski pokazatelji upućuju na to da bi Fed mogao nastaviti zaoštravanje monetarne politike. Na tržištu novca procjenjuju se da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u svibnju povećati kamate daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto. Očekuje se i da će Europska središnja banka također nastaviti dizati kamate istom stopom.

Nezaposlenost u sebi krije klicu moguće krize koja će, ako izbije, loše utjecati na globalnu ekonomiju. Gradska nezaposlenost je u prvom kvartalu 5,3%, kad je riječ o dobnoj skupini od 25 do 59 godina je 4,3%, ali je u skupini 16 do 24 godine čak 19,6%.

Nastavljaju se problemi tržišta nekretnina gdje je došlo do pada 5,8% u prvom kvartalu.

Fu Linghui, glasnogovornik Statističkog ureda, predstavljajući podatke je upozorio da, iako je to dobar početak za gospodarstvo, "međunarodno okruženje je još uvijek složeno, u stalnoj promjeni, ograničenja zbog nedovoljne domaće potražnje su očita, a temelji za ekonomski oporavak nisu čvrsti." Ulagači, čini se, djeluju razborito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:00