PIŠE ŽELJKO TRKANJEC

IZA KULISA REFERENDUMA O BREXITU Velika Britanija je na putu da postane Mala Engleska

 Reinhard Krause / REUTERS

Zašto je do referenduma došlo?

Velika Britanija je povijesno uvijek željela imati utjecaja na Kontinentu, ali nikako mu dopustiti da se petlja u njezina unutarnja pitanja ili ima bilo kakav upliv na interese Kraljevstva. Od ovog ih je potonjeg stoljećima čuvao Kanal koji su ipak prešli Julije Cezar i Vilim Osvajač.

Kako se pak Kontinent definirao tako se Otok okrenuo stvaranju globalnog carstva i u tome uspio - imperiju nije zalazilo sunce. Blaga su se gomilala i moć je rasla.

U dva je pak Velika rata Otok spasio Kontinent i taj je stav do danas ostao ukorijenjen u svijesti brojnih Britanaca. I taj je sentiment zlorabljen da bi se izglasao izlazak iz EU.

Što je referendum otkrio u Britaniji?

Neočekivano snažnu podjelu po nekoliko linija: mladi (za ostanak), stari (protiv), obrazovani (za), neobrazovani (protiv), gradovi (za), ruralna područja (protiv), Škotska i Sjeverna Irska (za), Englesa i Wales (protiv). I te linije podjele ne idu po stranačkim opredjeljenjima već je riječ o svjetonazorskim i, kad je riječ o onima protiv, u velikoj mjeri o neznanju koje uvijek stvara strah. Za to je neznanje kriv i Bruxelles koji se davno odvojio od javnosti, ali ne zaboravimo i odgovornost pojedinca da se informira (Rim je još rekao da nepoznavanje zakona ne znači izuzimanje od odgovornosti).

Što će referendum ostaviti u Britaniji?

Velike i ozbiljne probleme.

Jasno je što će Škotska, ali kakav će utjecaj biti na fragilnu stabilnost Sjeverne Irske. Dublin će djelovati umirujuće, ali pitanje će biti jasno: ako može Škotska ostati u EU, zašto ne bismo i mi.

Dubinska pak podijeljenost na planu stari-mladi mogla bi kreirati probleme vezane uz društvenu inkluzivnost, primjerice. A zahtjev Londona za samostalnošću, koliko god djelovao humoristično, pokazuje da bi Velika Britanija stvarno mogla postati Mala Engleska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:36