PROMJENE U VATIKANU

Izabrani novi kardinali koji će birati nasljednika Franje: Vatikan više nije mjesto kakvo je zamišljao Benedikt XVI.

"Različitost je neophodna; ona je neizostavna", rekao je papa Franjo

Talijanski nadbiskup Agostino Marchetto je novi kardinal

 

 Filippo Monteforte/Afp

Papa Franjo u subotu je dodatno učvrstio svoje nasljeđe, imenovanjem 21 novog kardinala, i tako dodatno povećao broj elektora koje je osobno birao, a koji će jednog dana izabrati njegovog nasljednika.

Među novim kardinalima, osamnaestorica su mlađi od osamdeset godina, što znači da će imati pravo glasa na sljedećoj konklavi, kada dođe vrijeme izbora novog pape. Kardinalski zbor sada ima 137 kardinala-elektora, jer su dvojica kardinala tijekom ovog ljeta napunila 80 godina i više nemaju pravo glasa, a njih čak 73 posto imenovao je Franjo. Njihove biografije, odakle dolaze i što zagovaraju, pokazuju da Vatikan više nije onakav kakvim ga je zamišljao prethodnik Jorgea Bergoglia, papa Benedikt XVI. Svjetonazorski, sada je sve manje konzervativaca, a regionalno, sve je više neeuropljana.

"Različitost je neophodna; ona je neizostavna", rekao je Franjo u svojoj propovijedi na subotnjem bogoslužju, tijekom kojeg je svaki novi kardinal dobio službeni prsten i crveni šešir s tri oštrice poznat kao "biretta". Pozvao je na "sve simfoničniju i sinodalniju Crkvu", a koristeći metaforu orkestra, Franjo se referirao na podjele između progresivnih i konzervativaca u Crkvi od 1,3 milijarde članova, rekavši da "jedan dio ili instrument ne može svirati sam ili nadglasati druge".

image

Francuski biskup Francois-Xavier Bustillo

Filippo Monteforte/Afp

Među novim kardinalima je Argentinac Victor Manuel Fernández, koji odnedavno vodi moćni Dikasterij za nauk vjere. Kao i prethodnih godina, Franjo se sve više opredjeljuje za biskupe i nadbiskupe iz država izvan Europe i novi kardinali su iz raznih zemalja, među kojima su SAD, Italija, Argentina, Južnoafrička Republika, Španjolska, Kolumbija, Južni Sudan, Hong Kong, Poljska, Malezija, Tanzanija i Portugal. Među njima su nadbiskup Jube u Južnom Sudanu, kao i biskup Hong Konga, nuncij u Sjedinjenim Američkim Državama i fratar ispovjednik u svetištu Naše Gospe od Pompeja u Buenos Airesu. Tu je i Amerikanac Robert Francis Prevost, pročelnik Dikasterija za biskupe, koji je prethodnih osam godina proveo kao biskup u biskupiji Chiclayo u Peruu, s naslovom biskupa dijeceze Sufar, kao i franjevac Pierbattista Pizzaballa, jeruzalemski latinski patrijarh, poznat po svojoj kritici izraelske politike.

image

Novi kardinal je kineski biskup Stephen Chow Sau-Yan

Filippo Monteforte/Afp

Preostali novi kardinali koji će jednoga dana birati Franjinog nasljednika jesu Stephen Brislin, nadbiskup Cape Towna u Južnoj Africi, Argentinac Ángel Sixto Rossi, nadbiskup Córdobe, dok je Luis José Rueda Aparicio, nadbiskup Bogote u Kolumbiji. Malezijac Sebastian Francis je biskup Penanga, a Stephen Chow Sau-Yan, biskup Hong Konga, vodio je teške pregovore s kineskim komunističkim režimom. Među novim kardinalima je i Poljak Grzegorz Rys iz Lodza, koji je u srpnju snažno optužio Jaroslawa Kaczynskog za "unošenje podjela u poljskom društvu", jer čelnik Prava i pravde, u borbi za glasove birača, uvlači katoličanstvo u svoje političke govore. I tu se vidi Franjina kadrovska politika jer donedavno su poljski biskupi, manje ili više otvoreno, agitirali za Kaczynskog i njegov PiS.

Za nekoliko dana u Vatikanu počinje dugo očekivana Sinoda. Za očekivati je sukob, ili barem otvoreno neslaganje, između konzervativaca i modernista u Katoličkoj crkvi, još uvijek najbrojnijoj vjerskoj zajednici na Zemlji.

image

Novi kardinal Diego Rafael Padron Sanchez iz Venezuele

Filippo Monteforte/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:06