UZAVRELE STRASTI

'IZDALI STE KOSOVO, IZDAO SI SRBIJU!' Dačića na Beogradskom maratonu dočekali bijesni građani

Većina u publici nije htjela politizaciju sportskog događaja i uzvratila je uzvikujući "maraton, maraton"

BEOGRAD - Start glavne utrke Beogradskog maratona, koji su u nedjelju u središtu grada zajednički oglasili američki atletičar Carl Lewis , šef delegacije EU-a u Beogradu Vincent Degert i srbijanski premijer Ivica Dačić, obilježio je incident kad su se iz publike čuli povici "Izdali ste Srbiju" i "Ne damo Kosovo", a s jedne zgrade u središtu grada spušten je transparent "Izdao si Kosovo".

Većina u publici nije htjela politizaciju sportskog događaja i uzvratila je uzvikujući "maraton, maraton", a policija je brzo reagirala i transparent je uklonjen.

Nekoliko desetaka građana iskoristilo je nazočnost premijera Ivice Dačića otvorenju Beogradskog maratona da se usprotivi sporazumu koji je u petak u Bruxellesu Dačić parafirao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Prema navodima reportera "Blica" s mjesta događaja, jedan muškarac dobacio je Dačiću: "Spavaš li mirno?" i pokušao mu prići, ali ga je osiguranje srbijanskog premijera spriječilo.

"Volim što ste došli ovdje. A biste li više voljeli da ih protjeraju (Srbe sa Kosova), pa da onda plačemo", rekao je Dačić i zatražio od policajaca iz osiguranja da ne diraju mladiće koji su prosvjedovali.

'SVAKE SEKUNDE MI STIŽU PORUKE DA ĆE ME UBITI' Srpski premijer i njegov zamjenik na meti radikala

"Na maraton sam došao na zamolbu (bivšeg košarkaškog reprezentativca) Saše Đorđevića, kako bi ga otvorio, iako su u žiži bitna i stresna politička događanja. Iako mi prijete, došao sam prošetati gradom, pred 20.000 ljudi. Ovoga je bilo i bit će. Važno je da narod nije reagirao na to i da su skandirali maratonu. Ovo nije mjesto za političke prijepore, nego sportski događaj", izjavio je Ivica Dačić za "Blic" nakon incidenta na otvorenju Beogradskog maratona.

Beograd je 26. put domaćin svjetskim maratoncima, a promotor Beogradskog maratona je najtrofejniji američki američki atletičar Carl Lewis koji je sa šefom delegacije EU-a u Beogradu Vincentom Degertom, srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem i legendom srpske i jugoslavenske košarke Sašom Đorđevićem i otvorio ovo natjecanje u kojem, kako su najavili organizatori, sudjeluje 2600 maratonaca iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:35