PRIPITOMLJENA BASKIJA

Izdominirali na izborima, svi očekivali nacionalističku eksploziju, a ono šok: ‘Odcjepljenje? Ne zanima nas...‘

Prema najnovijem istraživanju samo 22 posto ispitanika želi neovisnost od Španjolske, dok ih se čak 40 posto "ionako napola smatra Španjolcima"

Bilbao, Španjolska

 Javi Julio/Afp/Profimedia/Javi Julio/afp/profimedia

Dugo očekivani regionalni izbori u Baskiji potvrdili su kontinuitet - novu, relativnu pobjedu vladajuće Baskijske nacionalističke stranke (Partido Nacionalista Vasco - PNV), za dlaku ispred EH Bildu, skraćeno od Euskal Herria Bildu, ljevičarske baskijske nacionalističke i pronezavisne političke stranke, koju i danas sumnjiče da se ne odriče nasljeđa ETA-e. I PNV i EH Bildu osvojili su po 27 mandata, ali izvjesno je da će prvi nastaviti koaliciju sa Socijalističkom partijom, koja ima 12 zastupnika, a zajedno imaju većinu, 39 od 75 mjesta u baskijskom parlamentu.

Izbori su također potvrdili da su dvije nacionalističke stranke, s 54 od 75 mjesta u parlamentu (70 posto), uvjerljivo najpopularnije među Baskima, iako se razlikuju u svjetonazoru. PNV je bliska kršćanskoj demokraciji i neprestano na vlasti još od 1980., dok je Bildu izrazito lijevo orijentirana, ekološka i feministička. Svi su zadovoljni: u PNV-u jer su sačuvali vlast, a u Bilduu jer su u četiri godine narasli s 21 na 27 mandata.

Krivi dojam

Reklo bi se da ovakvi rezultati znače da u Baskiji ponovo jačaju nacionalni osjećaji i želja za izlaskom iz Španjolske, ali istina je bitno drukčija. U ožujku je istraživanje baskijskog Ureda za sociološku istragu (GPS) pokazalo da svega 19 posto tamošnjeg stanovništva ističe da su "samo Baski", njih tek 22 posto podržalo bi odcjepljenje, dok ga 37 posto odbija. Isto tako, u studiji Centra za sociološka istraživanja (CIS), neovisnost ili samoodređenje kao prioritet vidi svega 1,1 posto Baska. CIS je također pitao o izrazu koji "najbolje" izražava osjećaje: "Samo baskijski" porastao je na 23 posto, ali najčešći je odgovor (40 posto) "biti Španjolac koliko i Baskijac".

Što najviše zabrinjava 2,2 milijuna stanovnika Baskije, regije koja uživa visoku autonomiju i značajno je bogatija od španjolskog prosjeka? Stanje javnog zdravstva je glavna briga građana, što navodi 16,1 posto, dok ih je 8,4 posto navelo nezaposlenost, a za 7,9 posto politiku. Znakovito je da je ETA-u i terorizam kao važan problem izabralo minimalnih 0,2 posto ispitanih, odnosno deset osoba od 5000 anketiranih.

Nacionalizam nije separatizam

"Nacionalizam nije isto što i neovisnost", objasnio je u razgovoru za El Diario Braulio Gómez, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Deusto. "Glavne stranke su se jako potrudile ublažiti svoje pristupe u skladu s ovim smjernicama, a posebno EH Bildu. Brexit je primjer koliko je političkom subjektu teško prekinuti odnos s drugim, u tom slučaju Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom. Na temelju tog iskustva, postoji dio baskijskog nacionalizma koji je prigrlio razboritost jer se posljedice ne mogu ni izmjeriti", tvrdi Gómez.

U današnjoj Baskiji, vladajući PNV u svom programu smatra da je "samouprava sinonim za blagostanje". PNV-ovci žele da se Baskima priznaju njihova samobitnost i status nacije, pravo na odlučivanje i individualne veze s Europskom unijom, ali ne traže pravo na vlastitu državu. I EH Bildu više izravno ne zahtijeva neovisnost, nego pravo na konfederalni status Baskije. Naime, istraživanja su pokazala kako se jedna trećina njihovih birača protivi izlasku iz Španjolske, pa su i oni skrenuli prema centru. Njihova je teza "nećemo postići neovisnost preko noći ako nema međuscenarija", pa u kampanji nisu govorili o nezavisnosti, nego o socijalnim pravima, priuštivoj stambenoj politici, zdravstvu i javnom prijevozu.

Prošlost je i dalje tu

Međutim, to ne znači da je priča o prošlosti gotova. Pet dana prije izbora u Baskiji, vlada premijera Pedra Sáncheza žestoko je kritizirala Bilduovog lidera Pella Otxandiana jer je odbio klasificirati ETA-u kao terorističku organizaciju. "ETA je bila naoružana skupina. Srećom, ETA ne postoji i odavde možemo graditi budućnost i sjećanje na mnogo zajedničkiji način i s poštovanjem prema svim žrtvama", izjavio je Otxandiano, na što su mu Sánchezovi socijalisti poručili da nije samo "apsolutna kukavica, nego pokazuje i ogroman prezir prema svim žrtvama te prema baskijskom i španjolskom društvu u cjelini".

Niti on se nije povukao: "Postoje različita gledišta. U baskijskom društvu postoji temeljni konsenzus nakon petnaest godina od nestanka ETA-e: taj smo ciklus ostavili iza sebe."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:55